Fysik

skibsforlis

15. januar 2010 af stofferstina (Slettet) - Niveau: A-niveau

andrea Doria var på vej over atlanterhavet fra Europa til Nordamerika. skibet havde ved sammen stødet tilbagelagt 5550km med en gennemsnitsfart på 12,0 m/s

a) hvor lang tid brugte Andrea Doria på at tilbagelægge de 5550 km?

der skal man bruge t=s/t og det bliver46250s

lige inden sammenstødet sejlede Andrea Doria mad farten u1=11,3m/s og stockholm skibet sejlede med farten u2=9,8m/s. lige efter  sammenstødet, mens de to skibe stadig hang sammen, sejlede de med den fælles fart 10,4m/s. massen af Stockholm var 20 tusinde ton og massen af andrea Doria var 40 tusinde ton

b) beregn det samlede tab i kinetisk energi vad sammenstødet.

skal man så bruge formlen Ekin=1/2*m*v2  eller?

inden sammenstødet var vinklen mellem de to skibes sejlretninger 33 grader.

c) eftervis at de to skibe lige efter sammenstødet må ha sejlet med den fælles fart 10,4 m/s.

det forstår jeg ikke.. håber nogen kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2010 af Sovsehjerne (Slettet)

b) yep

c) Stødet er fuldstændigt uelastisk, så du skal anvende ligningen for impulsbalance


Svar #2
15. januar 2010 af stofferstina (Slettet)

mange tak :D det prøver jeg lige at regne på så:P


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2010 af pura (Slettet)

b) -12000 J

#1

Du mener vel impulsbevarelse.


Svar #4
17. januar 2010 af stofferstina (Slettet)

 jeg gør noget forkert siden jeg ikk kan få det til -12000 J , ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2010 af pura (Slettet)

Skriv hvad du gør.


Svar #6
17. januar 2010 af stofferstina (Slettet)

egentlig har jeg ingen anelse om hvordan jeg gør.

men hmm

1/2*20000kg*9,8m/s + 1/2*40000*11,3m/s - 1/2*60000*10,4m/s = 269400J


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2010 af pura (Slettet)

Q =                    E_kin før                           -                      E_kin efter

Q= ((1/2)*m_1*v_1+(1/2)*m_2*v_2)     -         (1/2)*m_samlet*v_samlet


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2010 af pura (Slettet)

Du bruger den rigtige formel. Husk at lægge de to led i E_kin før sammen, før du trækker det fra.


Svar #9
17. januar 2010 af stofferstina (Slettet)

ahh.. mange tak :D


Svar #10
17. januar 2010 af stofferstina (Slettet)

men skal v slet ikke sættes i v2  ?


Svar #11
17. januar 2010 af stofferstina (Slettet)

men så i opg c, skal man så bruge de 33 grader til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. maj 2010 af Peterse (Slettet)

 Tror pura tager fejl. I anden skal ikke undlades. 


Skriv et svar til: skibsforlis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.