Matematik

Differential - regning

16. januar 2010 af Gliop (Slettet)

Er der ikke nogen, der vil rette opgaverne igennem..!? .. Jeg vil helst have, at I retter den sidste opgave med ligningen til g'(x)..!!!

En funktion f er givet ved
f(x) = 2x^3 + 3x^2 -36x.


Bestem monotoniforholdene for f.
f(x) = 2x^3 + 3x^2 -36x dvs. at f’(x) = 6x^2+6x - 36


Grafen har lokale ekstrema (eller vendetangent), når f’(x) = 0.
Ligningen løses ved hjælp af CAS-værktøjet:

f(x):= 2x^3 + 3x^2 -36x
d/dx (f(x) )= 6x^2+6x – 36
Solve (d/dx (f(x) )=0,x) = x = -3 ? x = 2


Jeg har fundet de to mulige ekstremumssteder.
Af grafen og de fundne ekstremumssteder fås monotoniforholdene:

f er voksende i intervallet ]-3;∞[
f er aftagende i intervallet ]-∞;2]


Bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet P(1,f(1)).
Røringspunktets koordinater: (xo, yo) = (1,f(1)) = (1, 2 · 13 + 3 · 12 -36 · 1) = (1,30)
Differentialkvotienten er f’(x) = 6x^2+6x – 36
Tangentens hældning er f’(1) = 6 · 12 + 6 · 1 – 36 = -24
Tangentens ligning er y = a · (x - xo) + yo = -24 · (x -1) + (-30)
y = −24x - 6


En funktion g er givet ved
g(x) = 2x^2 + 3x^2 – c · x.
Det oplyses, at grafen for g har netop én vandret tangent.
Bestem tallet c.

Differentialkvotienten er: g’(x) = 6x^2 + 6x – c
Ligningen g’(x) = 0 løses:
6x2 + 6x – c
6x (x^2 +3) = 0
x = 0 ? x^2 = 3
x = 0 ? x = ±√3


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2010 af peter lind

f er voksende i intervallet ]-3;∞[
f er aftagende i intervallet ]-∞;2]


Den er altså både voksende og aftagende i intervallet [-3; 2[ !!!

Lav en tallinie og sæt ind.

Den sidste. Du har vist nogle skrivefejl. g(x) har netop en vandret tangent hvis g'(x) har netop en løsning. Dette sker for diskriminanten = 0


Skriv et svar til: Differential - regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.