Matematik

integral! hjælp!!!!

31. januar 2005 af claudia (Slettet)
hej alle sammen! jeg har nemlig meget brug for hjælp til at løse den følgende bestemt integral med grænserne 1 til 4: lnx/kvadratrod af x
den er sikker meget nem, men kan bare ikke finde ud af det...har prøvet både partiel integration og det med t...
på forhånd tak ;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2005 af TwoStates (Slettet)

Du skal bruge substitution ved integration.

Svar #2
31. januar 2005 af claudia (Slettet)

tak...men hvad for en en af dem skal jeg substituere med t? jeg har pøvet det og kommer ingen vejne:((

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2005 af Duffy

Resultat:

8*ln(2) - 4

(ca 1,5452)


Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2005 af Duffy

Substituér med t=lnx


Duffy


Svar #5
31. januar 2005 af claudia (Slettet)

tak skal I have!

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2005 af Duffy

Hvordan kan man omskrive x til noget med kvadratrod x ??


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2005 af Rubberduck (Slettet)

kan du være mere præcis ? x^0.5 = kvadratrod x.

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2005 af Duffy

Joeeh,

x = sqrt(x)*sqrt(x)

[sqrt betyder "kvadratroden af"]


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Hvor vil I hen med substitution? Integranden er

ln(x)/sqrt(x)

Det lægger da op til partiel integration;

int(f(x)*g(x)dx) = F(x)*g(x) - int(F(x)*g'(x)dx)

med f(x) = 1/sqrt(x) = x^(-1/2) og g(x) = ln(x)

Vi får (integrationskonstanter ansættes til 0), at

F(x)*g(x) = 2x^(1/2)*ln(x) = 2sqrt(x)*ln(x)

int(F(x)*g'(x)dx) = int(2x^(-1/2)dx) = 4x^(1/2) = 4sqrt(x)

Så med grænserne a = 1 og b = 4 fås det bestemte integral at være

4*ln(4) - (8 - 4) = 4*ln(4) - 4 = 1.545177....

hvilket Duffy også får i #3.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. februar 2005 af Duffy

Sååh her er i al sin magt og vælde:

bestemt integral med grænserne 1 til 4: lnx/kvadratrod af x

S(lnx/sqrt(x))dx, fra x=1 til x=4

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Vha partiel integration fås:


S(lnx/sqrt(x))dx =


2*sqrt(x)*lnx - S 2*sqrt(x)*1/xdx =


2*sqrt(x)*lnx - S[2*sqrt(x)*1/(sqrt(x)sqrt(x))]dx =


2*sqrt(x)*lnx - 2*S[*1/(sqrt(x))]dx =


2*sqrt(x)*lnx - 4*S[*1/(2*(sqrt(x)))]dx =


2*sqrt(x)*lnx - 4*sqrt(x)


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


2*sqrt(4)*ln4 - 4*sqrt(4) - (2*sqrt(1)*ln1 - 4*sqrt(1)) =



4*ln4 - 4*2 - 2*1*0 + 4*1 =


4*ln4 - 8 + 4 =


4*ln4 - 4 = 1.525177....



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #11
01. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#10: Hehe, hvis man får hele smøren to gange i træk, så er der en chance for, at det siver ind :-)

Dog er

4*ln(4) - 4 = 1.545177... (jf. #9)

og ikke 1.525177...(jf. #10), men det må vist tilskrives en slåfejl ;-)

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #12
01. februar 2005 af Duffy

DET RIGTIGE RESULTAT BLEV OPREGNET ALLEREDE I #3:


NEMLIG

Resultat:

8*ln(2) - 4



Duffy :D

-- uanset hvor mange gange man giver det rigtige resultat er rigtige resultat altid rigtigt --

Skriv et svar til: integral! hjælp!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.