Fysik

Optisk gitter! Gitterkonstanten

17. januar 2010 af Dezkon (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heej

jeg har lavet et forsøg med optisk gitter og skal nu omsætte mine resultater. Meningen med forsøget var at jeg skulle kunne forudbestemme afstanden mellem ordnerne.

Derfor lavede jeg forsøg hvor jeg havde forudbestemt længden fra gitteret og ind til "pladen" hvorpå ordnerne kom.

Men nu hvor jeg sidder og regner på tallene kan jeg ikke få talene til at passe! Jeg tror måske det ligger i hvad tal gitterkonstanten har, da jeg bare har det antal riller der er på mm, og ikke ligesom i mange andre opgaver har en gitterkonstant på fx 3333. kan man på nogen måde selv regne gitterkonstanten ud når man har følgende oplysninger?

n(orden) = 1

Lampda = 633

d(gitterkonstant, antal riller pr. mm.) = 600 pr. mm.

Afstand fra gitter til skærm = 0,25m

Jeg har målt afstanden i forsøget til at blive 10,5 cm (0,105m)

Hvordan regner jeg nu efter om dette kan passe?
Har sat og bakset rundt med denne opgave i forholdsvis lang tid nu, og kan bare ikke få det til at passe!

Vil formode jeg skal bruge følgende formel:

Afstand mellem ordner = (n * lampda) / (afstand til skærm * d)

Håber i kan hjælpe mig:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2010 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/218352


Svar #2
17. januar 2010 af Dezkon (Slettet)

Hmm når jeg tager den nederste af de ligninger, får jeg det under kvadaratroden til at give -40689 ?

Og man kan jo ikke tage kvaderatrod af -

Jeg kan stadig ikke forstå jeg ikke skal bruge et andet tal til d. end de 600 pr. mm. skal jeg ikke bruge en formel for at få det til et andet tal ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2010 af mathon

d = (1/600) mm = 0,001666666 mm = 1666,67 nm

d2 = (1666,67 nm)2 = 2,77778·106 nm2

..................

1 m = 109 nm
1 mm = 10-3 m = 10-3·(109 nm) = 10-3+9 nm = 106 nm


Svar #4
17. januar 2010 af Dezkon (Slettet)

Mange tak skal du have !:D

Nu får jeg den til at give 0,102

Altså 0,002 fra hvad jeg har målt det til :D

Helt kanon! Mange tak!


Skriv et svar til: Optisk gitter! Gitterkonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.