Fysik

HASTER! Gnidnings-normal-kraften!!

18. januar 2010 af Aaib (Slettet) - Niveau: A-niveau

TIL MIN SRO, SOM OMHANDLER SAMMENHÆND MELLLEM GNIDNINGSOGNORMALKRAFTEN UDFØRT MED LODDER OG TRÆKLODS:

Hey, hvordan laves en beregning som viser hvordan gnidningskraften kan måles udfra accelerationen?

Har fået følgende: Fgnid = -a * (m+M) + (m*g) Men det er jo ikke en beregning, vel?

Og hvordan beregnes gnidningskoefficienten, når man har en graf der viser gnindskraften på y-aksen og normalkraften på x?

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvordan kommer du frem til den sammenhæng, som du har skrevet der?

Mht. din graf, så overvej hvordan sammenhængen er mellem gnidningskraft og normalkraft.


Svar #2
18. januar 2010 af Aaib (Slettet)

Mht. graf: mit formål er at VISE denne? Udfra min graf er der proportionelsammenhæng? Er jeg gået galt i byen.

Jeg er kommet frem til det således:

Fres = Ft2 - Fgnid 

Ft2 - Fgnid = m* a

Ft2 - Fgnid/ m + M = a

Ft2 - Fgnid = a * (m+M) 

(-Fgnid) - 1 = (a * (m+M) - Ft2)

Fgnid = -a (m+M) + Ft2

Fgnid = -a * (m+M) + (m*g)                       Her er (m+M) = samlede masse         hvor m i (m*g) er = loddet


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Der skal være en proportionalitetssammenhæng, så du er ikke gået gal i byen.

Hvad er det for en opstilling, du er ved at analysere?


Svar #4
18. januar 2010 af Aaib (Slettet)

Okay, så jeg kan konludere at der er en proportionalitetssammenhæng? Men hvordan beregner jeg gnidningskoefficienten? Forstår det ikke helt.

det er følgende, at beregne gnidningskraften udfra masserne og accelerationen af min træklods med huller, som forbindes via en snor til et lod som hænger frit,


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#4: Hvad er sammenhængen mellem gnidningskraft og normalkraft?

Kan du tegne opstillingen?


Svar #6
18. januar 2010 af Aaib (Slettet)

Altså, på min graf ses en proportionalsammenhæng? Men gnidningskoefficenten forstår jeg ikke.

Ja,                                Fnormal: opadrettet

Fgnid <------------- KLODS ------------------------------------------TRISSE∫

                                  Ft1 = nedad                                                  LOD

                                                                                                        Ft2 = nedad

forestil dig at der er en klods, som hænger på en trisse, som forbindes via et snor med et lod.


Svar #7
18. januar 2010 af Aaib (Slettet)

Er du der?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#6+7: Aftensmaden skulle jo lige laves. :)

Normalt når du skal beregne en gnidningskraft på et legeme med en bestemt masse, der glider på en overflade med en gnidningskoefficient, som du også får opgivet, hvad gør du så?

Du laver nogle fejl i din udregning i #2 - prøv selv at kigge det igennem igen og se, om du kan finde dem. Hint: Kig på din m og M.


Svar #9
18. januar 2010 af Aaib (Slettet)

Så siger jeg: Fgnid = gnidnindskoeffiecient *?Fnormal ?

Og har seriøst ingen anelse. Altså, den er skrevet op rigtig og sådan ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#9: Ja, det er helt rigtigt. Der kan du se din proportionalitetssammenhæng! Så på din graf vil gnidningskoefficienten blot være...?

Prøv at køre videre herfra:

Ft2 - Fgnid = (m+M)* a


Svar #11
18. januar 2010 af Aaib (Slettet)

Hældsningskoefficienten? Haha, jeg ved det sgu ikke :D

Ft2 - Fgnid = (m+M)* a

(-Fgnid) - 1 = (a * (m+M) - Ft2) - 1

Fgnid = -a (m+M) + Ft2

Fgnid = -a * (m+M) + (m*g)
 

RIght?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#11: Præcis! =)

Det ser rigtigt ud.


Svar #13
18. januar 2010 af Aaib (Slettet)

Hehe, okay tusinde tak. Så jeg skal bare sætte min udregning ud, til svaret "hvordan laves en beregning som viser hvordan gnidningskraften kan måles udfra accelerationen"?


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#13: Ja, det vil jeg mene.


Skriv et svar til: HASTER! Gnidnings-normal-kraften!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.