Matematik

Differentialligninger

23. januar 2010 af brandonboyddd (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der med lidt ord kan forklare begreberne løsningskurve (integralkurve), fuldstændigløsning og begyndelsesbetingelser? gerne med eksampler :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Givet en differentialligning dy/dt = f(y,t), så er løsningskurven den kurve i (t,y)-planen, hvis tangent i punktet (t0,y0) har hældningskoefficienten f(y0,t0). Der er uendelig mange løsningskurver, men til en bestemt begyndelsesbetingelse hører en bestemt løsningskurve. Begyndelsesbetingelsen kan siges at være det punkt, hvori løsningskurven skærer y-aksen. Den fulstændige løsning angiver familien af alle løsningskurven til differentialligningen.

Og så til et simpelt eksempel: betragt differentialligningen dy/dt = y. Den fuldstændige løsning er her givet ved en funktion, der differentieret giver sig selv. Den eneste sådan funktion, bortset fra 0, er C*et, hvor C er en konstant. Familien af løsningskurver er således givet ved forskriften y(t) = C*et, hvor C er en konstant. Den specifikke værdi af konstanten er givet ved begyndelsesbetingelsen, y(0) = y0, hvor y0 er et tal. Lad os for eksemplets skyld sige, at y(0) = 3, dvs. at løsningskurven skal skære y-aksen i (0,3). Ud fra det regner vi os frem til, at C skal være lig 3. Således er løsningskurven givet ved forskriften y(t) = 3*et.

Jeg håber, at du fik noget ud af dette. :)


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.