Matematik

Ellipsens ligning

23. januar 2010 af Larseta (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey :)

Har fået til opgave at vise at følgende ligning er ligningen for en ellipse;

x^2 - 2x + 4y^2 - 24y + 21 = 0

Jeg har visualiseret ligningen og det er ganske vist en ellipse.. Men hvordan kan jeg vise det analytisk?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2010 af peter lind

Du skal omskrive for eks  x2+2x til noget med (x-x0)2. Her kan du bruge reglen om kvadratet på en 2 leddet størrelse. Det samme gælder for led med y.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2010 af MN-P (Slettet)

x^2 - 2x + 4y^2 - 24y + 21 = 0             ønsker at omskrive til kvadratsætning

x2-2x+12 -1+4((y)2-6y+32-9)+21=0

(x-1)2+4(y-3)2-1-36+21=0

(x-1)2+4(y-3)2=16                                 deler med 16

(x-1)2/42+(8y-3)2/22=1                         hvilket er ligningen for en elipse


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2010 af piper (Slettet)

(x^2 - 2x + 1) + 4(y^2 - 6y + 9) = 16

(x - 1)^2/1 + (y-3)^2/0.25 = 16

(x - 1)^2/16 + (y-3)^2/4 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2010 af mathon

eller skrevet

               (x-1)2/42 + (y-3)2/22 = 1       i analogi til

               (x-c1)2/a2 + (y-c2)2/b2 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2010 af piper (Slettet)

Så ser det rigtig nydeligt ud =)


Svar #6
23. januar 2010 af Larseta (Slettet)

Mange tak for svarene, men er ikke helt med.. i finder frem til 2 forskellige ligninger? mn-p og piper/mathon..

kan i forklare lidt til hvert trin af hvordan i kommer fra min ligning til den oprindelige ligning for en ellipse?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. januar 2010 af mathon

brug af kvadratsætninger


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. januar 2010 af piper (Slettet)

Ja, som mathon siger.

a2 + b2 + 2ab = (a + b)2

Eksempel:

x^2 + 1- 2x = (x - 1)^2


Skriv et svar til: Ellipsens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.