Fysik

Røntgenrør og anode

02. februar 2005 af Kemi-fisk (Slettet)
Hej...

I et røntgenrør accelereres elektroner fra katoden til anoden af en spændingsforskel. Strømstyrken igennem røret er 75 uA (mikroampærer)

a) Beregn antallet af elektroner, der rammer anoden i løbet af et sekund.

Hvad gør jeg her, med så får oplysninger?
Håber I kan give formler, hints, osv...

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Det er helt overflødigt med formler. Glem i første omgang alt om formelsafari og prøv at tænke fysik i stedet for.

Strømstyrken er den gennemstrømmende ladningsmængde pr. tidsenhed;

I = dQ/dt

Er strømstyrken I konstant i et tidsrum delta t, har vi sammenhængen;

I = delta Q / delta t

hvor delta Q er den gennemstrømmende ladningsmængde.

a) Du ved, at I = 75*10^(-6)A = 75*10^(-6)C/s og kender formentlig størrelsen af elektronens ladning, e (elementarladningen),

e = 1.6021773*10^(-19)C

Prøv at regne opgaven nu.

//Singularity

Svar #2
03. februar 2005 af Kemi-fisk (Slettet)

Takker!

Altså:

(7,5*10^(-6)A) / (1.6021773*10^(-19)C)
= 4,68*10^ 13

Men det er da ikke det endelige svar, er det? Altså elektroner pr. sekund..?



Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Du har glemt en faktor 10. Strømstyrken er ifølge de foregående indlæg I = 75*10^(-6)A. Lad os kalde det gennemstrømmende antal elektroner pr. sekund for N. Dermed er

N = I/e = 4.6811...*10^14 elektroner/s

Men ellers er udregningen korrekt.

Jo det er det endelige svar. Enhedskontrol:

[N] = [I]/[e] = A/(C/elektron) = (C/s)/(C/elektron) = elektroner/s

så den er skam god nok :-)

//Singularity

Svar #4
03. februar 2005 af Kemi-fisk (Slettet)

Okay fint..!

Troede bare ikke det var SÅ let igen... Men tak for hjælpen i hvert fald!
:-)

Skriv et svar til: Røntgenrør og anode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.