Matematik

cirklens ligning i rummet

27. januar 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hej alle. Hvordan kan jeg omskrive denne, så den får en form af cirklens ligning, så jeg kan aflæse centrum og radius?

2x^2 + 2y^2 + 2z^2 -10x - 16y + 34z + 169 = 0

Jeg har lidt behov for 'at få svaret serveret'. Vi har en prøve i morgen, og jeg frygter at en opgave med sådant eksempel kommer.

Mit problem er at der er koefficienter foran x^2 og y^2.. hvis dette ikke være tilfældet kunne jeg snildt løse den. Hvordan gør man? Et svar hurtigst muligt vil være glædeligt, da jeg sidder og er igang med at læse op.

kh


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2010 af Isomorphician

Del med 2 på begge sider af lighedstegnet.


Svar #2
27. januar 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay jeg prøver lige... MEN det er meget vigtigt jeg gør det rigtigt, så vær rar at tjek den grundigt efter. Her prøver jeg mig så lidt fremad.

2x^2 + 2y^2 + 2z^2 -10x -16y + 34z = -169

så deler jeg med 2.

x^2 + y^2 +z^2 - 5x -7,5y + 17z = -84,5

(x-2,5)^2 + (y-3,75)^2 + (z+8,5)^ = -84,5

(x-2,5)^2 + (y-3,75)^2 + (z+8,5)^ = -84,5 - 6,25 - 14,0625 -72,25

(x-2,5)^2 + (y-3,75)^2 + (z+8,5)^ = -176,563

C(2,5 ; 3,75 ; -8,5)

hmm. hvad bliver konklusionen så? Da radius er negativ har vi ikke nogen cirkel eller nogen anden figur for den sags skyld. Men vi har et punkt C? Er dette korrekt?

venlig hilsen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2010 af MN-P (Slettet)

2x^2 + 2y^2 + 2z^2 -10x - 16y + 34z + 169 = 0

I rummer t er det vel en kugle du mener

deler med 2

x2-5x +y2-8y+z2+17z+84½=0

omskrive så der kan bruges kvadratsetninger

x2-5x+(2½)2-(2½)2 + y2-8y+42-42 +z2 +17z+(8½)2-(8½)2+84½=0          

omskriver til kvadreter på toleddede størrelser

(x-(2½))2 -(2½)2 +(y-4)2-42 + (z+(8½))2-(8½)2+84½=0

flytter det der ikke indgår i kvadraterne over på den anden side ved at lægge til/trække fra på begge sider

(x-(2½))2 +(y-4)2 + (z+(8½))2=(2½)2+42+(8½)2-84½

så skal højresiden regnes ud, jeg vælger at skrivemellemregningerne på en fælles brølstreg som 4.dele fra start

(x-(2½))2 +(y-4)2 + (z+(8½))2=(25+64+289-169)/4=209/4=52,25≈7,252

centrum (x,y,z)=2½,4,-8½) radius 7,25


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2010 af MN-P (Slettet)

#3 der er regnefejl der hvor du deler med 2      -16y/2 =-8y ikke -7,5y

Du skal lægge kvadratet på sidste led til ikke trække det fra


Svar #5
27. januar 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmmm.. bortset fra min regnefejl -16y/2 som selvfølgelig giver -8y, så mener jeg nu stadigvæk at mit er rigtigt. Det er det vi har lært. Jeg er ikke enig i at man lægger leddet til på højre side af lighedstegnet?

(x-5)^2 er det samme som x^2 -10x + 25.  De 25 skal trækkes fra for at man kan indføre parentesen på venstre side, så man trækker -25 fra på begge sider. Jeg er rimelig sikker på den del.. hvad siger du til det? Enig eller stadig uenig?

Og måske nogen andre hvis i kan byde ind og afgøre hvad der er korrekt? Helst meget hurtigt, skal bruge det i morgen tidlig ;s


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2010 af mathon

kugle i rummet

     (x-(5/2))2 + (y+4)2 + (z+(17/2))2 = (√10)2

centrum C((5/2);-4,-(17/2)) og r = √(10)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2010 af MN-P (Slettet)

(x-5)^2 er det samme som x^2 -10x + 25. De 25 skal trækkes fra

På venstre side, hvor du lagde 25 til.  Det svarer da også til at man trækker (-25) fra, som du selv skriver. Enig ?

Det betyder at for at få dem over på højre side, må du lægge 25 til på begge sider

#6 hvordan får du (y+4)2 når der står -16y i opgaven ?


Svar #8
28. januar 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, ja, nu er jeg enig og overbevist. Tak begge to :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2010 af mathon

#7 Ja

(x-(5/2))2 + (y-4)2 + (z+(17/2))2 = (√10)2

centrum C((5/2);4,-(17/2)) og r = √(10)


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. januar 2010 af MN-P (Slettet)

Jeg har fundet min regnefejl, så nu er jeg helt enig med mathon


Svar #11
28. januar 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

nå, men så er vi jo alle 3 enige.. Men min prøve er overstået og der var (heldigvis) ikke en opgave af denne type, men det gik ret godt.. så, håber på det bedste! Skal nemlig bruge karakteren til min drømme uddannelse på Uni! :D Men tak drenge.


Skriv et svar til: cirklens ligning i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.