Matematik

Differentialligning

31. januar 2010 af secretuser (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave:

Når man fylder luft i et bildæk forbinder man dækkets ventil med en beholder, der indeholder komprimeret luft. I det følgende antages, at lufttrykket i beholderen er konstant under påfyldningen.
Dæktrykket P, målt i kPa, kan beskrives som en funktion af tiden t, målt i sekunder. Under påflydningen vokser dæktrykket på en sådan måde, at den hastighed, hvormed der vokser, er proportional med trykforskellen mellem beholder og dæk. Proportionalitetsfaktoren har værdien 0,02 (denne str. afhænger blandt andet af bildækkets volumen og luftmodstanden i ventilen), og lufttrykket i beholderen er 1000 kPa.

a) Opskriv en differentialligning, der beskriver, hvorledes dæktrykket p under påfyldning ændrer sig som funktion af tiden t.

PLEASE HJÆLP!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2010 af peter lind

Hastigheden som  dæktrykket stiger med er dP/dt


Svar #2
31. januar 2010 af secretuser (Slettet)

Øøøøh hvad kan jeg bruge det til:-)??


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2010 af peter lind

Der er angivet i opgaven at denne er proportional med differencen i dæktrykket og at proportionalitetsfaktoren er 0,02


Svar #4
31. januar 2010 af secretuser (Slettet)

dP/dt = 0,02*P(t)*1000^P(t)
???


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2010 af peter lind

Hastigheden er proportional med DIFFERENCEN i trykkene


Svar #6
31. januar 2010 af secretuser (Slettet)

Så forstår jeg det ikke:-(!


Svar #7
31. januar 2010 af secretuser (Slettet)

dp/dt=-0.02*(p-1000)

?


Svar #8
31. januar 2010 af secretuser (Slettet)

Måske er det i stedet: dP/dt = -0,02*(1000-p)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2010 af peter lind

P vokser så dP/dt >0. Endvidere er trykket i dækket mindre end i beholderen så #7 er rigtig.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.