Fysik

Sparepærer og glødepærer

03. februar 2010 af CJ3 (Slettet)

Hej har en opgave i fysik, som jeg ikke kan gennemskue :)

Her er den:

En sparepære koster 50 kr. og "lever" 8000 timer.

En glødepære koster 12 kr. og "lever" 1000 timer.

En 7 W sparepære giver lige så meget lys som en 40 W glødepære.

Beregn energiforbruget for hver type pære i 8000 timers drift.

Beregn den samlede pris for anskaffelse og drift (1,65 kr. pr. kWh el).

Beregn den årlige besparelse, når lyset i gennemsnit er tændt 5 timer pr. dag.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2010 af MN-P (Slettet)

På 8000 timer bruger en sparerpære

tid*effekt=8000*7 Wh=56kWh

forbrug+pære=56*1,65kr+50kr=142,40 kr, men så må der også bruges lidt mere til opvarmning end hvis der blev bruge glødelamper

englødepærer bruger

8*1000*40Wh=320kWh

forbrug+pære=320*1,65+8*15=648kr


Svar #2
03. februar 2010 af CJ3 (Slettet)

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Prisen for en glødepære er nu kun 12 kr og ikke 15 kr, så for glødepærerne gælder

forbrug+pære = 320*1,65+8*12 = 624,00 kr

Besparelsen over 8000 timer er således 624-142,40 = 481,60 kr.

Der spørges også om den årlige besparelse, når lyset i gennemsnit er tændt 5 timer pr dag. Regner vi med 365 dage i et år, svarer det til 5*365 = 1825 timer pr år. Den årlige besparelse er da

481,60*1825/8000 kr = 109,87 kr.


Svar #4
07. februar 2010 af CJ3 (Slettet)

Håber i kan hjælpe med dette..

En baglygte til en cykel kunne have 4 lysdioder med en effekt på 44,6 W.
En gammeldags baglygte har en glødetrådspære med påskriften 2,5 V - 0,3 A.
Sammenlign de to baglygters effektforbrug.
 


Skriv et svar til: Sparepærer og glødepærer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.