Matematik

svær opgave - det haster

04. februar 2010 af VPK (Slettet)

Begrund, hvilke af funktionerne g(x) = 0,34*1,27x, h(x) = 3,41*0,72x og k(x) = 7,2*4,2x,
Der er voksende, og bestem en forskrift for den eksponentielt voksende funktion f, der har vækstrate 20%, og for hvilken f(0) = 10.
 

Jeg ved ikke hvordan jeg skal løse denne opgave. Umiddelbart vil jeg sige, at de alle er voksende? Men ja, jeg forstår ikke rigtigt opgaven?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

En funktion f(x) er voksende, hvis dens afledede f'(x) er > 0. De tre funktioner er alle lineære funktioner, og deres afledede er hver en positiv konstant, så, ja, de er alle tre voksende.

Ved eksponentielt voksende funktioner skal du se på funktioner af typen

f(x) = k eax

og forsøge at bestemme k og a ud fra de givne oplysninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2010 af Knotz (Slettet)

g(x) = 0,34*1,27x - der skulle ikke stå g(x) = 0,34*1,27x, vel? For så er det jo en lidt anden funktion.
Ellers har du ret i at alle tre funktioner er voksende, eftersom de er lineære med positiv hældningskoefficient.

Til anden del af opgaven har du
f(x) = b * ax  hvor b er skæringspunktet med y-aksen, dvs. f(0) og a er fremskrivningsfaktoren, dvs. vækstraten + 1
Altså er f givet ved:
f(x) = 10 * (0,2+1)x = 10 * 1,2x


Svar #3
04. februar 2010 af VPK (Slettet)

okay..

Tak skal du have, det må jeg forsøge mig med!


Svar #4
04. februar 2010 af VPK (Slettet)

Argh, godt du spørger, for jo. Der skal stå:

... 1,27^x , ...0,72^x , ... 4,2^x


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Så er det jo lidt anderledes. Funktionen

f(x) = ax = ex ln a

har den afledede

f'(x) = ln a * ex ln a = ln a * ax

Så de nævnte funktioner er voksende, hvis ln a > 0, dvs, a = 1,27 og a = 4,2 er voksende, men a = 0,72 er aftagende.


Svar #6
05. februar 2010 af VPK (Slettet)

aahh.. okay. Tak :)


Svar #7
05. februar 2010 af VPK (Slettet)

hmm... jeg bliver lige lidt i tvivl..

du siger at hvis ln a > 0 er den voksende, og er det så ikke eksempler på ln a du giver med 1,27 osv? For er det ikke tallet foran, altså fx. 0,34.. ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

OK, dine funktioner har formen

f(x) = k ax

og det var værdien af a jeg angav. k er bare en konstant til at skalere funktionen med, og den er > 0 i alle dine eksempler.


Skriv et svar til: svær opgave - det haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.