Matematik

finde forskriften for forskriften f

14. februar 2010 af Rjen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hansen køber vin i Frankrig med en fortjeneste på 15,00 kr, - på hver flaske han sælger, uanset hvilken type.

Salgsprisen for en flaske vin eksklusiv moms kan beregnes som indkøbspris pr. flaske + fortjeneste

Lad x være indkøbsprisen for en vilkårlig flaske vin, som Hansen køber i Frankrig og lad f(x) være salgsprisen inklusiv 25 % moms

A) Bestem en forskrift for funktionen f

Lad nu x være salgsprisen inklusiv moms

B) Bestem en forskrift for f-1 og gøre rede for betydningen af f-1(x)

Hvordan kan jeg løse disse, har prøvet flere varianter, men kan ikke få det til at hænge sammen til sidst?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2010 af mathon

   A) skriv et udtryk for indkøbspris, x, forhøjet med fortjeneste tillagt moms

       f(x) = (x+15)·1,25 = 1,25x + 18,75


Svar #2
14. februar 2010 af Rjen (Slettet)

ok tak, men kan ikke se hvor du får de 1,25 x fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2010 af mathon

1,25 = 125% = 100% + 25%           


Svar #4
14. februar 2010 af Rjen (Slettet)

okay tak for svaret :)


Svar #5
14. februar 2010 af Rjen (Slettet)

nogle der kan hjælpe mig med spørgsmål B?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. februar 2010 af mathon

      f(x) = y = 1,25x + 18,75

              (y-18,75) = 1,25x

              x = (y-18,75)/1,25

              x = f -1(y) = (1/1,25)y - (18,75/1,25)

              f -1(y) = 0,8y - 15

opgaveteksten har byttet om på x og y
hvorfor

              f -1(x) = 0,8x - 15


Svar #7
03. marts 2010 af Rjen (Slettet)

mange tak for svarerne :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2010 af Hejhejhhx (Slettet)

 Hvad betyder f^-1(x) ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 - f-1(x) er den omvendte funktion til f(x) . Hvis funktionen afbilder x i y=f(x), afbilder den omvendte funktion y i x=f-1(y) . Der gælder således

f-1(f(x)) = x   og    f(f-1(y)) = y


Skriv et svar til: finde forskriften for forskriften f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.