Matematik

matematik noget med stigning i procent

16. februar 2010 af archenemy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tabellen viser for en bestemt vare sammenhængen mellem varens pris x og antal solgte enheder y af varen.

pris x:                                15     31   37   44   51   59

antal solgte enheder y: 126   71   61   53   47   42

det oplyses at der med god tilnærmelse gælder, at antal solgte enheder y er en funktion af prisen x af typen:

Y= b * x^a

Bestem konstanterne a og b (det har jeg gjort) resultatet er :

A= -,805071
B= 1117,75

Bestem den pris, der svarer til, antal solgte enheder er 90. (det har jeg gjort og resultatet er: x= 22,8567

NU KOMMER VI SÅ TIL DET JEG IKKE KAN

Bestem den procentvise nedgang i antal solgte enheder, når varens pris forhøjes med 20% - hvad skal jeg her?

Bestem varens pris som funktion af antal solgte enheder. Hvad skal jeg her?

vil utroligt gerne have noget hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Bestem den procentvise nedgang i antal solgte enheder, når varens pris forhøjes med 20% - hvad skal jeg her?Find antal solgte enheder y for prisen x, og antal solgte enheder y1 for prisen x(1+20%) og beregn
(y1 - y)/y = y1/y -1 = (1,2)a -1 . Indsæt dit fundne a, og omregn det til %.

Bestem varens pris som funktion af antal solgte enheder. Hvad skal jeg her?
Du kender y som funktion af x. Her skal du finde x som funktion af y. Hint: Tag logaritmen på hver side af dit udtryk for y som funktion af x, og isoler x på den ene side.


Svar #2
16. februar 2010 af archenemy (Slettet)

Jeg forstår ikke hvilket y jeg skal sætte ind og hvad y1 er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

y1 er antal solgte enheder for prisen x(1+20%) = 1,2x. Sæt det ind i udtrykket for y:

y1 = b•(1,2x)a = b (1,2)a xa , og

y = b xa . Deraf får du den relative ændring til

(y1 - y)/y = y1/y -1 = (1,2)a -1


Skriv et svar til: matematik noget med stigning i procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.