Matematik

funktion voksende/aftagende

18. februar 2010 af mairah (Slettet)

Hej

I en opgave står:

Gør rede for, at funktionen

a) f(x) =  x^3 + 3x er voksende

b) g(x) = (1/x) - √x

i a) er det ikke fordi at der foran 3x står + så derfor er den voksende

i b) er det ikke fordi at der foran √x står - så derfor er den aftagende 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

En funktion f(x) er voksende, hvis der om den afledede f'(x) gælder at f'(x) > 0. Tilsvarende er en funktion aftagende, hvis dens afledede f'(x) < 0.

I de to opgaver skal du finde de afledede af funktionerne og gøre rede for hvilke(t) fortegn de afledede har.


Svar #2
18. februar 2010 af mairah (Slettet)

hvad mener du med den afledede?

Dvs. at jeg ikke umiddelbar kan "se" hvorfor den er voksende og aftagende. Så jeg skal beregne toppunkter, graf og monotoniforhold ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den afledede af en funktion er et andet navn for differentialkvotienten af en funktion. Du skal undersøge funktionens monotoniforhold for at se, hvor den er voksende og aftagende.


Svar #4
18. februar 2010 af mairah (Slettet)

#3 aha ok

afledede = differentialkvotienten = f'(x) 


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, netop.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2010 af Aalborg90 (Slettet)

Ja, du skal bruge f'(x), monotoniforhold osv. for at finde ud af HVOR den er voksende og aftagende, men ikke om den er voksende eller aftagende. Det afgør a.


Skriv et svar til: funktion voksende/aftagende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.