Matematik

Hjælp til svær opgave?

19. februar 2010 af Booklover (Slettet)

Hejsa.

Nogen som forstår hvordan opg. 13a og 13b i vedlagte opgavesæt skal udregnes? Jeg er simpelthen gået helt død på dem ...

M.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

13a

a) Arealet består af et rektangel plus en ligebenet trekant. Rektanglet har sidelængder 2x og y, og den ligebenede trekant har højde x of grundlinie 2x. Benyt formlerne for areal for et rektangel og en trekant til at finde arealet af den sammensatte figur:

A = 2x y + 1/2 x (2x) = 2xy + x2

b) Vi får oplyst, at A = 12. Så har vi

12 = 2xy + x2 , og vi kan udtrykker y som funktion af x:

y = (12-x2) / (2x)

Omkredsen af figuren er

P = 2x + y + y + 2|BC| . BC er hypotenuse i en ligebenet retvinklet trekant med katetelængder x, så |BC| = x√2 .

Da er

P = 2x + 2y + 2x√2 = 2(1+√2) x + 2y. Indsætter vi nu udtrykket for y som funktion af x, får vi

P = 2(1+√2) x + (12-x2)/x = (1+2√2)x + 12/x

13b

a) Den retvinklede trekant OPQ har katetelængder x og f(x). Trekantens areal er da

A(x) = 1/2 x f(x) = 1/2 x (-x2 + 4x)  = -1/2 x3 + 2x2 .

For x = 1 antager dette udtryk værdien

A(1) = -1/2 + 2 = 3/2

b) Vi skal finden den værdi af x, for hvilket A(x) er størst mulig. Vi skal da finde nulpunkter for A'(x), dvs løse ligningen

A'(x) = 0, altså

-3/2 x2 + 4x = 0.

Denne ligning har rødderne x = 0, eller x = 2/3 • 4 = 8/3. Da A(0) = 0, og A(8/3) > 0, er arealet st°rst muligt for x = 8/3 .


Svar #2
19. februar 2010 af Booklover (Slettet)

Hold da op! Det var virkelig sødt af dig at hjælpe mig så meget! Nu kan jeg meget, meget bedre forstå det! Særligt opgave 13b var rigtig, rigtig dejligt at forstå :) Det største, mest taknemmelige hilsner herfra.


Skriv et svar til: Hjælp til svær opgave?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.