Matematik

Renteregning

21. februar 2010 af Pigemus (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa

Jeg sidder simpelthen fast i sidste opgave nu..

Min opgave lyder på:

Der blev indsat 1500 kr. på en konto. De første 3 år var den årlige rente 7,5 %.

a) Hvad stod der på kontoen efter disse 3 år: 1863.445313 kr.

I de følgende år var den årlige rente henholdsvis 5,5 % 2,5 % 1,5 % 2 % og 1,5 %

b) Hvad stod der på kontoen efter disse 8 år: 2117.81171

 

C) Bestem den gennemsnitlige årlige rente i de 8 år.

Nogen der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2010 af mathon

efter disse 8 år: 2117.51

        K8 = Ko(1+rm)8                                  

        1+rm = 8√(K8/Ko)

        rm = (K8/Ko)1/8 - 1

        rm = (2117.51/1500)1/8 - 1


Svar #2
21. februar 2010 af Pigemus (Slettet)

rm = (2117.51/1500)1/8 - 1

Hvis jeg regner den ud får jeg den til at give -0,823541..?

Må jeg høre dit resultat?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2010 af mathon

              rm = (2117.51/1500)^(1/8) - 1

              rm = 0,044039 = 4,4039%


Svar #4
21. februar 2010 af Pigemus (Slettet)

Jeg siger mange tak :)

Jeg fandt ud af hvad jeg lavede forkert så jeg ikke fik det korrekte resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Resultaterne i #1 og #3 er helt korrekte matematisk set. Men hvis man sætter penge ind i en rigtig bank, foretager banken jo afrunding, formodentlig til nærmeste hele øre, hver gang der tilskrives renter. Det er formodentlig underforstået i denne slags opgaver, at der ikke skal foretages afrunding. Hvis vi nu blot som et tankeeksperiment foretager afrunding til nærmeste hele øre ved hver rentetilskrivning i opgaven her, er indeståendet efter de 8 år 2117,52 kr. Hvis i stedet banken havde en mere grisk rentetilskrivning, hvor den rundede nedad hver gang, ville der efter de 8 år kun stå 2117,46 kr på kontoen.

Forskellen er jo ikke så stor i dette eksempel: 0,06 kr i forskel mellem at runde ned og at afrunde til nærmeste øre. Her er så et lille tillægsspørgsmål: Hvis man nu var en stor virksomhed som, f.eks. A.P. Møller, og havde sat 1 milliard kroner ind til forrentning på de samme vilkår som her i opgaven, ville det så føre til en væsentlig større forskel i det tilskrevne rentebeløb, om man rundede ned eller rundede til nærmeste øre?


Skriv et svar til: Renteregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.