Matematik

Tangenter

24. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

I et koordinatsystem har en cirkel radius 10 og centrum i O(0,0), den har to punkter

Cirklen har yderligere en tangent n, som er parallel med l. bestem koordinatsættet til røringspunktet R for n.

l:6x+8y-100=0 og normal vektoren for l er (-6     8)

Hvad skal man her??


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg forstår ikke lige, hvad du mener med, at cirklen har to punkter.

En retningsvektor for linien l er tværvektoren til normalvektoren, altså (8, 6), der har længden 10, så en enhedsvektor parallel med l er vektoren p = (4/5, 3/5).

Cirklen har parameterfremstillingen

r(t) = (x(t), y(t)) = 10 (cos t, sin t) , 0 ≤ t ≤ 2π , og en vektor parallel med cirklens tangent i punktet (x(t), y(t)) er da

dr(t)/dt = 10 (-sin t, cos t) .

Tangenten er altså parallel med p , hvis -sin t = 4/5 og cos t = 3/5 , eller hvis -sin t = -4/5 og cos t = -3/5 . Vi behøver ikke regne ud, hvad t er, for vi skal kun bruge cos t og sin t for at beregne røringspunktet R på cirklen. Og der er to røringspunkter:

R1 = 10 (3/5, -4/5) = (6, -8)  og R2 = 10 (-3/5, 4/5) = (-6, 8).

Måske det var det, der mentes i starten med, at cirklen har to punkter.

Vi kunne også simplere have sagt, at radius til et punkt i cirklen er normal til tangenten i punktet, så radius vektor skal være parallel med liniens normalvektor (-6, 8), og da normalvektoren har længden 10, vil normalvektoren (-6, 8) eller dens modsat rettede vektor (6, -8) være stedvektor til røringspunkterne, hvor tangenten er parallel med linien.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2010 af PeterValberg

#0 der er altså noget, der ikke rigtig stemmer overens i det du skriver, digitron7:

l:6x+8y-100=0 og normal vektoren for l er (-6 8)

Hvis ligningen er korrekt, så er normalvektoren altså:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
24. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

#1 det var også en fejl jeg kom til at skrive, med at den har to punkter..

Jeg kan se at i facitlisten at røringspunktet er R(6,-8)

men jeg ved ikke hvordan jeg kan kommer frem til det


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. februar 2010 af mathon

tangentligning:
 (a·x + b·y + c)√(a2+b2) = ±r

   (6·0 + 8·0 + c)√(62+82) = ±10

   c/10 = ±10

   c = ±100

da l har ligningen
                             6x + 8y - 100 = 0
har

n ligningen            6x + 8y + 100 = 0            da tangenterne har samme normalvektor

radius er vinkelret på tangenten i røringspunktet
hvorfor
            linjen gennem centrum og gennem røringspunkterne
har parameterfremstillingen

              (x,y) = (0,0) + t·(6,8)
dvs
         x = 6t
         y = 8t

som indsat i cirkelligningen x2 + y2 = 100
giver
         (6t)2 + (8t)2 = 100

         36t2 + 64t2 = 100
         100t2 = 100

          t = ±1

   hvoraf røringspunkterne

          R1 = (x,y) = (0,0) + 1·(6,8) = (6,8) som er l's røringspunkt
          R2 = (x,y) = (0,0) + (-1)·(6,8) = (-6,-8) som er n's røringspunkt
 


Svar #5
24. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

#4 som sagt kom jeg til at skrive at den har to punkter ved fejl, den har kun et punkt og facit til den er R(6,-8), og dens normal vektor er (-6    8)..

Hvordan kunne man så beregne den??


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. februar 2010 af mathon

#5
genlæs #2!

 enten
            er facitlisten forkert
eller
            tangentligningen 6x+8y-100=0 er forkert


Svar #7
24. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

I min bog er selve punktet opgivet til at være P(-6,8) derfor siger jeg OP = -6 -0 og 8-0 derfor er normalvektoren (-6    8)

dens ligning er l:-6x+8y-100=0

jeg kom til at skrive forkert


Svar #8
24. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

Hvilken fremgangsmåde vil man kunne bruge for at løse den??


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så vil jeg sige, at min fremgangsmåde i #1 kan bruges, og at der er to mulige røringspunkter, med mindre der er andre oplysninger (ud over dem, du har givet), der kan bruges til at bortvælge det ene.


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. februar 2010 af PeterValberg

#7

røringspunkt i (-6, 8) og en tangent med ligningen -6x+8y-100=0 passer godt overens :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. februar 2010 af mathon

#4 redigeret efter ændring af oplæg:

tangentligning:
 (a·x + b·y + c)√(a2+b2) = ±r

   (-6·0 + 8·0 + c)√((-6)2+82) = ±10

   c/10 = ±10

   c = ±100

da l har ligningen
                             -6x + 8y - 100 = 0
har

n ligningen            -6x + 8y + 100 = 0            da tangenterne har samme normalvektor

radius er vinkelret på tangenten i røringspunktet
hvorfor
            linjen gennem centrum og gennem røringspunkterne
har parameterfremstillingen

              (x,y) = (0,0) + t·(-6,8)
dvs
         x = -6t
         y = 8t

som indsat i cirkelligningen x2 + y2 = 100
giver
         (-6t)2 + (8t)2 = 100

         36t2 + 64t2 = 100
         100t2 = 100

          t = ±1

   hvoraf røringspunkterne

          R1 = (x,y) = (0,0) + 1·(-6,8) = (-6,8) som er l's røringspunkt
          R2 = (x,y) = (0,0) + (-1)·(-6,8) = (6,-8) som er n's røringspunkt

.................

i overensstemmelse med #1
 


Svar #12
01. marts 2010 af digitron7 (Slettet)

Hvorfor gør du dette: cirkelligningen x2 + y2 = 100


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. marts 2010 af mathon

cirkelligning

         x2 + y2 = 102

         x2 + y2 = 100


Svar #14
01. marts 2010 af digitron7 (Slettet)

OKey


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. november 2013 af cecilielow (Slettet)

hvordan kan du se at den ene er for n og den anden for l ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det vil sikkert blive helt klart, når hele opgaven er formuleret.


Skriv et svar til: Tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.