Fysik
Gnidningskoefficient
10. februar 2005 af
Julie J (Slettet)
Hej!
Jeg fået stillet følgende opgave:
En træklods A forbindes via en snor til et lod B, der hænger ud over bordkanten. Når træklodsen A slippes, vil loddet B accelerere systemet op i fart, hvorved træklodsen trækkes hen over træbordet. Når dette sker vil der opstå en gnidningskraft. Det viser sig, at jo større masse vi giver træklodsen, jo mindre bliver gnidningskoefficienten - Hvorfor?
Håber der er nogen der kan hjælpe - kan det evt. skyldes, at gnidningskraften virker mod A, eller?
Jeg fået stillet følgende opgave:
En træklods A forbindes via en snor til et lod B, der hænger ud over bordkanten. Når træklodsen A slippes, vil loddet B accelerere systemet op i fart, hvorved træklodsen trækkes hen over træbordet. Når dette sker vil der opstå en gnidningskraft. Det viser sig, at jo større masse vi giver træklodsen, jo mindre bliver gnidningskoefficienten - Hvorfor?
Håber der er nogen der kan hjælpe - kan det evt. skyldes, at gnidningskraften virker mod A, eller?
Svar #1
10. februar 2005 af Katty (Slettet)
Gnidningskraften på A kan bestemmes ved:
Fgnid = my * Fn,
hvor my = gnidningskoefficienten og Fn er normalkraften.
Fn er normalkraften, dvs. den opadrettede kraft bordet påvirker klodsen med. Klodsen må nødvendigvis også påvirkes af en nedadrettet kraft, nemlig tyngdekraften Ft. Idet klodsen hverken accelererer i lodret retning eller synker ned i bordet, må Fn = Ft. Tyngdekraften Ft på A kan bestemmes ved:
Ft = m*g
Tyngdekraften er altså masseafhængig, og det ses, at hvis massen bliver større, så bliver tyngdekraften også større. Da Ft = Fn må normalkraften Fn også blive større, når massen forøges. Gnidningskoeffcienten kan bestemems af:
my = Fgnid / Fn
Når Fn bliver større må forholdet Fgnid/Fn blive mindre, og my bliver dermed mindre, jo større masse man giver klods A.
Fgnid = my * Fn,
hvor my = gnidningskoefficienten og Fn er normalkraften.
Fn er normalkraften, dvs. den opadrettede kraft bordet påvirker klodsen med. Klodsen må nødvendigvis også påvirkes af en nedadrettet kraft, nemlig tyngdekraften Ft. Idet klodsen hverken accelererer i lodret retning eller synker ned i bordet, må Fn = Ft. Tyngdekraften Ft på A kan bestemmes ved:
Ft = m*g
Tyngdekraften er altså masseafhængig, og det ses, at hvis massen bliver større, så bliver tyngdekraften også større. Da Ft = Fn må normalkraften Fn også blive større, når massen forøges. Gnidningskoeffcienten kan bestemems af:
my = Fgnid / Fn
Når Fn bliver større må forholdet Fgnid/Fn blive mindre, og my bliver dermed mindre, jo større masse man giver klods A.
Svar #3
10. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#1: Ja, fordi den dynamiske gnidningskraft praktisk talt er hastighedsuafhængig. Ellers holder argumentet ikke nødvendigvis :-)
//Singularity
//Singularity
Skriv et svar til: Gnidningskoefficient
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
