Matematik

Forskrift ? hjælp...

25. februar 2010 af perlez (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om en eksponentiel voksende funktion gælder:

f(3) = 200

f(5) = 800

i forskriften har jeg fået :

y=0,005*200-2,9 (Y=ax+b)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Din forskrift er jo ikke eksponentielt voksende. Du har fundet en lineær forskrift eller sammenhæng mellem de to sæt værdier.

Du skal finde en funktion af formen

y = f(x) = a ebx

Indsæt de to værdisæt, så får du to ligninger til bestemmelse af a og b:

f(3) = 200 = a e3b

f(5) = 800 = a e5b

Tag først forholdet mellem de to ligninger:

e5b/e3b = 800/200 = 4, og altså e5b-3b = e2b = 4, og dermed eb = √4 = 2. Tag den naturlige logaritme på hver side:

b = ln(2) . Dvs at ebx = 2x , så vi har nu

200 = a 23 = 8a og

800 = a 25 = 32a .

Begge ligninger giver a = 25. Altså er forskriften

y = f(x) = 25•2x


Skriv et svar til: Forskrift ? hjælp...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.