Dansk

Brandes - Hovedstrømninger...

28. februar 2010 af AfricaGirl (Slettet)

 
Hey. Har lidt svært ved at forstå Brandes. Fordraget er den der "Indledning til hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur". Har svært ved at svare på nedstående spørgsmål :S. Håber på lidt hjælp!

Hvad er det centrale programmatiske udsagn i Brandes' foredrag, og hvilket litteratur- og kunstsyn lægger han for dagen ?

 Prøv at karakterisere den opfattelse af forfatteren, som bliver konsekvensen af det nye syn på kunst og kunstnere, og sammenlign denne rolle med romantikernes kunstnerop­fattelse.

 


Brugbart svar (17)

Svar #1
28. februar 2010 af Cedric (Slettet)

Han gør forfatterne til mennesker, ligesom du og jeg. I romantikken havde digtere så som Adam Oehlenschläger og Schack Von Staffeldt en enorm høj status. Så høj, at man i visse kredse af København mente, at kun de, kunne kommunikere med den åndelige verden. Brandes langer ud efter romantikken og kalder folk uvidende, da han er træt af hele denne falske borgerlige facade, og biedermeieridyllen, der præger datidens samfund. Det han gør i hans foredrag er, at han vil sætte samfundsproblemerne under debat. Folk lever i deres egen verden, og de skal ifølge Brandes til at vågne op nu. Litteratur og kunst er ikke længere noget for overklassen, den bør nydes af alle samfundets borgere, om man tilhørere proletariatet eller borgerligheden er fuldstændig ligegyldigt. Det centrale i hans foredrag er, at han vil gøre litteraturen og kunsten tilgængelig for alle. Han slår sig derfor også sammen med datidens absolut stærkeste forfattere, og er med til at præge den danske kultur fra 1871 og langt frem i det 20. århundrede. Herman Bang sætter fokus på kvindens rolle i samfundet, hun har ikke engang stemmeret, men skal bare sørge for at lave mad og passe børnene. Hun er med andre ord manden underdanig (Tine, Irene Holm, Ved Vejen). J.P. Jacobsen gør brug af sit darwinistiske livssyn, og fortæller borgerne at vi ikke nedstammer fra Adam og Eva, men at vi blot er dyr, med dyriske drifter, og at evolutionslæren er sandheden, og intet andet (Mogens, Fru Marie Grubbe). Henrik Pontoppidan bringer en ironisk klang til litteraturen, og latterliggører indirekte samfundets normer og idealer, som ingen andre kan gøre det (Lykke Per, Ørneflugt). Henrik Ibsen sætter Et Dukkehjem på teatret, og kønsrolle debatten får endnu en tur. Holder Drachmann er udover at være digter, også kunstner,  og er sammen med P.S. Krøyer, aldeles gode venner med Brandes, og også de maler billeder, som alle kan forholde sig til. Der kræves ikke længere en finkulturel intellekt for at forstå malerier og litteratur, ligesom det gjorde sig gældene i store dele af 1800 tallet.


Svar #2
01. marts 2010 af AfricaGirl (Slettet)

1# tak for svaret :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. august 2011 af Shalldoit (Slettet)

 siger tak! havde de samme problemer


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. februar 2012 af jokkkke (Slettet)

Tak man <3


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2022 af bavianan

tak!


Skriv et svar til: Brandes - Hovedstrømninger...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.