Fysik

Energitilførsel

13. februar 2005 af Julie J (Slettet)
Hej! Jeg skal besvare følgende opgave og er meget i tvivl om jeg har lavet 1'eren rigtig og ved ikke hvordan jeg laver 2'eren. Håber der er nogen, der kan hjælpe...

Solen skinner i 8,5timer. En solfanger modtager herved i gennemsnit energi med effekten 870W pr. m^2. Af denne energi overføres 40% som varme til vandet.
a) Beregn den energi vandet modtager:
E=P*t=870W pr. m^2 * 30600s= 26622000J pr. m^2
40% heraf: 10648800J pr. m^2
Er det rigtigt?

b) En anden dag overføres 112GJ som varme til vandet. Af denne energi bliver kun de 45 GJ afsat i en by. Den overskydne energi oplagres i en stor vandtank, der indeholder 2100m^3 vand, der ti at begynde med har temperaturen 45grader.
Find temperaturen af vandet i tanken efter tilførslen af den overskydne energi?

Hvordan gør jeg det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2005 af C.N (Slettet)

Hej...

Så vidt jeg kan se, vil jeg mene at den første opg er rigtig.

til opg b.

Q=m*c*(t2-t1)

Q=Energi
m= massen af vand
c= vands varmekapacitet = 4,18*10^3
t1= begyndelses temp
t2= er slut temp -som du skal beregne

Svar #2
13. februar 2005 af Julie J (Slettet)

Hmm... hvad gør jeg galt her:

t2= Q/(m*c)-t1
=(67*10^9)/(2100kg*4180kJ/(kg*C))-45C
= 7632,7grader c

???

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2005 af C.N (Slettet)

2100m^3 = 2100*10^3Liter =2100*10^3kg

så får jeg det til 52,6 grader

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2005 af C.N (Slettet)

#2

Kan se du har en fejl i formlen, som jeg ikke så før.

t2=Q/(m*c)+t1

=67*10^9/(2100*10^3*4,18*10^3)+45C
=52,6 grader c

Svar #5
13. februar 2005 af Julie J (Slettet)

Nåeh ja - hvor dum har man lov at være! Havde ikke lige tænkt på det med vægten! Mange tak for hjælpen :D

Skriv et svar til: Energitilførsel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.