Fysik

Middelhastighed

03. marts 2010 af Jullelo (Slettet)

Hej,

Hvordan skal følgende opgaver forstås? :

Hvad er middelhastigheden i tidsrummet t1 = 1 sek til t1 = 5 sek for en bevægelse med følgende stedfunktion (graf vises)?

Hvad er den øjeblikkelige hastighed til tidspunktet ?
Hvad er farten til tidspunktet ?
 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er jo svært at se uden den graf.


Svar #2
03. marts 2010 af Jullelo (Slettet)

Opgave m. graf.

Vedhæftet fil:Middelhastighed.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det vil være en stor hjælp, hvis du kan gemme den i .doc format. Jeg kan ikke åbne filer her gemt i .docx format.


Svar #4
03. marts 2010 af Jullelo (Slettet)

.

Vedhæftet fil:Middelhastighed.doc

Brugbart svar (1)

Svar #5
04. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Middelhastigheden er

<v> = (s(5s)-s(1s))/(5s-1s) = (31m-2m)/4s = 29/4 m/s = 7,3 m/s

Den øjeblikkelige hastighed til τ=3s aflæses af tangenten til til kurven,

v(3s) = 7 m/s

Nu spørges der så om øjeblikkelig fart til det samme tidspunkt. Hvis vi skal være korrekt, så er hastigheden en vektor. Af grafen fremgår der ikke noget om, hvorledes hastigheden er rettet. Så i princippet kan vi egentlig ikke sige noget om hastigheden, kun om dens størrelse, farten.


Svar #6
04. marts 2010 af Jullelo (Slettet)

Tak skal du have. Kan du ikke lige forklare hvordan du har fundet farten til tidspunktet, samt hvordan du er kommet frem til middelhastigheden. Synes ikke at ovenstående giver mening for mig. Bruges 3 i opgave 3, fordi det er det man fandt i opgave 2, dvs.den øjeblikkelige hastighed?

Og finder man den øjeblikkelige hastighed ved, at finde der hvor linjen rammer et punkt, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6
Jeg tegnede en tangent til kurven på øjemål og aflæste dens hældningskoefficient af figuren.

v(τ) = ds/dτ , så hastigheden er tangenten til grafen for sted-funktionen.


Svar #8
04. marts 2010 af Jullelo (Slettet)

Tak skal du have!


Svar #9
04. marts 2010 af Jullelo (Slettet)

Hvordan kan man ud fra denne udledning forklare, at der er tale om en ret linje:

Følgende stedfunktion beskriver bevægelsen af en motorcykel på en lige og vandret vej: s(t) = 13,89 m/s * t + 2 m/s2 * t2

Opgaven siger: Hvilken type bevægelse er der tale om?


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det følger af opgavebeskrivelsen i #9 at der er tale om bevægelse på en ret linie. Men ud fra, hvorledes s(t) afhænger af t, kan du sige noget om bevægelsens egenskaber (er der konstant hastighed?, eller der måske konstant acceleration?) Find hastigheden v(t) og accelerationen a(t) ud fra s(t) og bestem deraf, hvilken slags bevægelse, der er tale om.


Svar #11
04. marts 2010 af Jullelo (Slettet)

Tak igen.


Skriv et svar til: Middelhastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.