Fysik

Hjælp..Hjælp

03. marts 2010 af jens84 (Slettet)

Hej,  er der en der kan forklar mig lidt hvad opgaven går ud på og evt. hvordan kan jeg starte på den?

opgaven er vedhæftet

mht. delopgaven a: her kan jeg ikke se hvorfor man divider de 2 størrelse med hinanden.

delopgave b: til denne sku man tro at man skal bare isolere og finde r, men det er ik tilfældet her. jeg prøver at beregne x i ligningen ved at indsætte masserne, og derefter ku jeg finde r, men x giver 3 løsninger , den ene er reel tal og de  2 andre giver komplekse løsninger. hvad skla jeg gøre her???  er der sammenhæng mellem a og b??? 

Vedhæftet fil: fysik opgave.jpg

Svar #1
03. marts 2010 af jens84 (Slettet)

jeg kan se at man ikke kan se hele opgaven når man prøve at åbne filen.nu har jeg oploadet i word dokument....

på forhånd tak

Vedhæftet fil:fysik.doc

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad satelliten have massen m. Gravitationskraften fra Jorden og Solen på satelliten er da

m MJ G/r2 + m MSG/(R+r)2 = m(R+r) ω2 ,

hvor ω er vinkelhastigheden. Tilsvarende er gravitationskraften fra Solen på Jorden i dens bane

MJ MSG/R2 = MJR ω2 ,

idet vi ser bort fra gravitationen på Jorden fra den lille satellit. Det er samme ω som i første ligning, da satelliten vedbliver at ligge på linie med Solen og Jorden. Isolerer vi ω2 i de to ligninger og sætter udtrykkene lig hinanden, får vi

MJ/(r2(R+r)) + MS/(R+r)3 = MS/R3 ,

og sætter vi x = r/R får vi

MJ/MS / (x2(1+x)) + 1/(1+x)3 = 1 eller

1 + x = 1/(1+x)2 + MJ/MS / x2

For kortheds skyld sætter vi μ = MJ/MS og bemærker at μ << 1

Vi får nu

x3(x2 + 3x +3) = μ (1+x)2 .

Dette er en 5.-gradsligning i x, som vi ikke umiddelbart kan løse exakt, men vi kan udnytte, at også x << 1 og ignorere de små led, til

3x3 = μ og dermed

x = (μ/3)1/3 . Med de opgivne masser for MJ = 5.98•1024 kg og MS = 1.99•1030 kg får vi μ = 3.005•10-6 og dermed x = 0.01 . Med R = 150•109 m fås r = xR = 1.5•109 m .


Svar #3
05. marts 2010 af jens84 (Slettet)

tak for svaret..

jeg kan godt se at man skal bruge gravitationskrafterne, men det jeg ikke forstår er vinkelhastigheden, hvor kommer den i billedet?

jeg har F(jorden på sat.)+ F(sol på sat.)= .....??? :-)

 jeg kender andre udtrykke hvor vinkelhastigheden er indbalndet, som f.eks v= radius * vinkelhastighed. men har lidt svært at se det i denne sammenhæng.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er meget bekvemt at bruge vinkelhastigheden her, da både Jorden og satelliten har samme vinkelhastighed i bevægelsen om Solen. Centripetalaccelerationen for Jorden i dens bevægelse om Solen, f.eks., er Rω2 , så størrelsen af centripetalkraften på Jorden i dens bane om Solen er MJ2 , der lige netop her i en ligevægtssituation balanceres ud af gravitationskraften fra Solen på Jorden. Det giver den 2. ligning i #2, og den 1. ligning kommer fra en tilsvarende betragtning for satelliten, der i dette specielle punkt følger med Jorden rundt om Solen og derfor har samme ω i sin bane; men på satelliten virker der gravitationskræfter fra både Solen og Jorden. Vi behøver ikke regne ω ud, da vi i stedet kan sætte de to udtryk for ω fra de to ligninger lig hinanden (eller substituere ω fra den ene ligning ind i den anden).


Svar #5
05. marts 2010 af jens84 (Slettet)

tak for det, nu kan jeg godt se det. det var en stor hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2010 af anan12 (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvordan du får udtrykket for omega^2 i den første ligning??


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Den udtrykker, at summen af gravitationskræfterne på satelliten balanceres af centripetalkraften på satelliten i dens bane omkring Solen. Satellitens afstand til Solen er R+r .


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2010 af anan12 (Slettet)

lign1: m MJ G/r2 + m MSG/(R+r)2 = m(R+r) ω2
lign2: MJ/(r2(R+r)) + MS/(R+r)3

Jeg har prøvet at solve i Maple efter ω^2, og der kan jeg overhoved ikke få noget så simpelt som lign2...


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lign1: m MJ G/r2 + m MSG/(R+r)2 = m(R+r) ω2

Lign 2: MJ MSG/R2 = MJR ω2 .

Lign 1 giver ω2 = MJ G/(r2(R+r)) + MS G/(R+r)3

Lign 2 giver ω2 = MS G/R3 .

Sæt de to udtryk for ω2 lig med hinanden, og ligningen i #2 fremkommer, efter at have divideret med G

MJ/(r2(R+r)) + MS/(R+r)3 = MS/R3

Det er ganske simpel algebra, og der er da ingen grund til at blande Maple eller noget tilsvarende ind i det her.


Skriv et svar til: Hjælp..Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.