Matematik

At opstille en formel

04. marts 2010 af Woodfarmer (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en opgave skal jeg opstille en formel ud fra følgende oplysninger:

Ved forsøgets start var der 15 bakterier.

Antallet af bakterier fordobles, hver gang der er gået 22min.

Nu skal jeg så opstille en formel, hvor f(x) er antal bakterier og x er antal minutter.

Er der nogen der kan hjælpe mig lidt igang?


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2010 af dnadan (Slettet)

Hint: eksponentieludvikling

Eksempler herpå kan ses herunder


Svar #2
04. marts 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Det forvirrer mig bare at der er 15 ved forsøgets start.

Den generelle formel for eksponentielle funktioner er: f(x) = b·ax - Men kan man godt ændre den til: f(x) = (b·ax) + 15?


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. marts 2010 af dnadan (Slettet)

Nej, 15 fra start betyder b=15(skærringen med y-aksen)


Svar #4
04. marts 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Eller er det fordi jeg skal igang med kapitalfremskrivnings-formlen?

EDIT:

Okay tak, jeg arbejder lige lidt på det.


Svar #5
04. marts 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Jeg skal bare lige vide, hvis jeg siger:

f(x) = 15·2x - ville jeg så have en formel for antal bakterier, hvor x = 1 ville svare til 22min?

Og kunne man så gøre noget så simpelt som at dividere hele moletjavsen med 22 for at x = 1 svare til 1min?


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. marts 2010 af dnadan (Slettet)

a bestemmes ved T½=ln½/lna

- Jeg kan ikke helt se, hvad du pønser på :-)


Svar #7
04. marts 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Haha, nej jeg ved heller ikke selv hvor eller hvorfor jeg var på vej derud.

Men nu når jeg skal finde en værdi for a, som gør at antallet bliver FORDOBLET efter 22min, er der så en grund til at det er halvverings - og ikke fordoblingskonstanten der bliver brugt?


Brugbart svar (2)

Svar #8
04. marts 2010 af dnadan (Slettet)

Jeg tog i øvrigt fejl af halveringstid og fordoblings tid, a findes ved

T2=ln2/lna

Fordoblingstiden er målbar, derfor angives den. I øvrigt er det også for at gøre opgaven lidt mere krævende :-)


Svar #9
04. marts 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Okay super, det giver mere mening så :-)

Men T2 er vel bare 22, ikke sandt?


Brugbart svar (2)

Svar #10
04. marts 2010 af dnadan (Slettet)

Korrekt.


Svar #11
04. marts 2010 af Woodfarmer (Slettet)

Jeg siger MANGE tak for hjælpen !


Skriv et svar til: At opstille en formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.