Fysik

Dæmpet svingning

04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

 Hej :)

Jeg har fået til opgave at beskrive bungy jump ud fra teori om dæmpet harmonisk svingning.

Men jeg er egentlig ret usikker på dæmpet harmonisk svingning.

Jeg har fået angivet formlen

f(t)=A*sin(2π/T*t+φ)*e-μ*t

Egentlig ved jeg ikke rigtig hvad formlen beskriver. Er det hvordan det vil se ud på grafen? 

Passer det hvis at jeg differentierer den så for jeg hastigheden og hvis jeg differentier den igen så accelerationen??

Og hvordan kan jeg egentlig beskrive Bungy jump udfra dæmpet harmonisk svingning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2010 af jnl123


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2010 af jnl123

Så:

A = amplitude (hvor højt går sinuskurven op og ned)

T = tiden for 1 svingning (hvor brede er svingningerne)

φ = faseforskydning (hvor meget er første svingning forskudt i forhold til x=0)

μ = dæmpningsfaktor (afgør hvor kraftigt svingningerne dæmpes)


Svar #3
04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

blev ikke rigtig klogere på noget af det :/


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. marts 2010 af jnl123

prøv og se vedlagte fil.. det er 2 grafer. Den ene er en sinus-funktion uden dæmpning (uden e-μ*t) med:

A=10  (grafen er 10 høj)

T = 3 (fra top til top på en svingning er der 3 hen ad x-aksen)

φ = 0 (hvis det var f.eks. 5 ville hele grafen være forskudt 5 til højre ud af x-aksen)

På den graf med dæmpning er μ = 0,2. Hvis den var mere, ville den grønne graf blive mindre endnu hurtigere.

Vedhæftet fil:graf.bmp

Svar #5
04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

Ja, fordi den er dæmpet så falder den og μ (e-μ*t) bestemmer hvor meget amplituden falder for hver svingning.

Er det rigtig forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. marts 2010 af jnl123

Jeps :)

Kort sagt kan man sige at det i dit konkrete tilfælde vil være elastikkens tykkelse og materiale der afgør hvad dæmpningskonstanten μ er.


Svar #7
04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

 Altså hvis det var med bungy jump? :)

Jeg forstår stadig ikke helt hvordan bungy jump kan beskrives ud fra det :)

Kan godt se at den vil lave en bevægelse som svare til den formlen, men ved bare ikke rigtig hvordan man kan udtrykke det


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. marts 2010 af mathon

søg på
dæmpet harmonisk svingning
her i Forum
 


Svar #9
04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

Har prøvet :) har bare ikke følt jeg har fundet svar 


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. marts 2010 af jnl123

ja med bungy jump :)

Amplituden på y-aksen er højden personen er over jorden. Ud af x-aksen er tiden i f.eks. sekunder.

Denne graf er måske mere realistisk for et bungy jump. Her er A = 20 (så samlet bliver der 2*20 mellem top og bund, altså 40 m). Dvs svingningerne uden dæmpning er 40 m, og der går 10 sekunder per svingning. Desuden er grafen forskudt -5 så det passer med toppen er i x=0. Dæmpningen er 0,05.

Man kan så bl.a. se at efter ca. 80 sekunder er der næsten ingen svingninger tilbage

Vedhæftet fil:graf.bmp

Svar #11
04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

 Mange tak, tror jeg har fat i det nu :D


Svar #12
04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

 Er der en måde hvor man kan beregne sig frem til hvornår der ingen svingninger vil være tilbage?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. marts 2010 af jnl123

I princippet (i matematikken) nærmer de sig 0 men bliver det aldrig. De bliver mindre og mindre men aldrig 0

Men du kan f.eks. sige, hvornår er amplituden 1% af startamplituden:

e^(-0,05*t) = 1/100     =>     t= 92,1  sekunder


Svar #14
04. marts 2010 af Mjoller (Slettet)

 Okay tak :D


Skriv et svar til: Dæmpet svingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.