Matematik

Vektorregning

05. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan vil I løse den her: (b(a x b) b), naar det er vektorer.

Det hedder jo b*a=xa * xb + ya * yb, men vil I regne parentesen ud og saa regne ud fra loven om hvordan man ganger et reelt tal ind i en vektor, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at præcisere det lidt. Er x også en vektor? Eller er det tegnet for krydsprodukt eller noget helt tredie?


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. marts 2010 af peter lind

Jeg går ud fra at du med a×b mener krydsproduktet eller vektorproduktet mellem vektor a og b; men hvad med de 2 b'er der står uden for parantesen?. Hvad er det der skal løses?. Der er jo ikke nogen ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis det er   (b•(a×b)) b , der menes, så er resultatet 0 , fordi b ⊥(a×b) .


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2010 af NejTilSvampe

 #3 - resultatet er vel O vektoren. altså <0,0,0>  for 0*b er jo en vektor, eller har jeg misforstået noget der?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2010 af dnadan (Slettet)

Det er netop derfor, at 0 står med fed. 0 er nulvektoren.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Ja, det er korrekt, og jeg havde netop gjort mig den ulejlighed at sætte 0 med fed skrift, altså 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2010 af NejTilSvampe

 #5-#6 - aha jammen så bider jeg mine ord i mig igen ;) har bare altid troet man skrev O :p 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7 - Jeg har også set din notation O, eventuelt med fed som O ; i en håndskreven udgave (på en tavle eller lignende) plejer jeg at sætte en vektorpil over 0 for at markere, at det er en vektor; men jeg tror ikke, at der er en fast vedtaget konvention. Det kommer nok an på sammenhængen, hvad man bruger. Eventuelt kan man forklare i ord, at det er nulvektoren for at afværge en misforståelse. Notationen med O eller O kan være mindre heldig, hvis man i denne sammenhæng også har brug for at referere til koordinatsystemets begyndelsespunkt som O, så det kommer helt an på situationen, hvad der er hensigtsmæssig notation.

Det minder mig om en episode, hvor jeg i en forelæsning forsøgte at gøre fysikprofessoren opmærksom på, at der skulle pil over 0'erne i hans vektorligninger på tavlen. Hvortil han svarede, at 0-vektoren ikke havde nogen retning, så der var jo ingen grund til at give den en pil. OK, jeg bruger nu stadig vektorpil over 0-vektoren eller en eller anden form for fed markering.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2010 af NejTilSvampe

 #8 - Jeg forstår ikke at det kan være uheldigt at det refferer til begyndelsespunktet. Det er netop derfor jeg ville kalde den O (selvfølgelig med en vektorpil). Det virker da umiddelbart naturligt at kalde den O (med pil) efter origo, når den netop er "stedvektoren" til "origo". Man skriver jo også OP som stedvektoren til punktet P. Men så længe alle forstår hvad der menes kan det vel være ligemeget.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg mente bare, at man kunne komme i den situation at man havde fundet om en stedvektor, at OP = O  (med fed eller med pile) og at det giver mulighed for forvirring. Men du har helt ret i, at det vigtigste er at forstå klart, hvad det drejer sig om.


Svar #11
06. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

x og y er koordinater for vektoren.

hvad mener I med krydsprodukt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. marts 2010 af peter lind

Som det fremgår af det ovenstående er din beskrivelse af opgaven ufuldstændig. Vi har derfor lavet en hel del gæt på, hvad det betyder. Hvis du ikke har haft om vektorproduktet (krydsproduktet) er det næppe det, der indgår i udtrykket. I så fald har vi gættet forkert.


Svar #13
06. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

det handler blot om at gange vektor a og vektor b med hinanden paa følgende maade: (b(a*b))b


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. marts 2010 af peter lind

Så regner du dem blot ud en af gangen. Hvis vi tager de 3 første led b(a·b) = (a·b)b=kb , hvor k er et tal nemlig a·b. Du ganger så denne vektor med b.


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. marts 2010 af NejTilSvampe

 Eller du kan se det som  (a•b)b2


Svar #16
07. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

#14

Prøv at se opgave 636, 2. Jeg kan enten faa 167,75 eller koordinatsættet????

Vedhæftet fil:Sæt3.doc

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. marts 2010 af peter lind

I den opgave er det krydsprodukterne, der indgår, og du siger du ikke kender krydsproduktet? . Er det du skriver nedenunder dine løsninger?. De er ikke læselige.


Svar #18
07. marts 2010 af andreaspeter89 (Slettet)

Jeg er ikke færdig med løsningen, men ville bare gerne vide hvordan jeg skulle gøre det. Jeg ved ikke om jeg skal gøre det saadan jeg ender med en koordinat eller et reelt tal. Jeg ved ikke hvad et krydsprodukt er. Jeg er bekendt med skalarprodukt.


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. marts 2010 af peter lind

Jeg vil gerne vide præcis hvad der står i den oprindelige opgave. Hvis der står a×b er det vektorproduktet. Hvis der står a·b er det skalarproduktet. Det første giver en vektor, det andet et tal(skalar). Skriv det ned uden at udelade noget tegn og uden at ændre det mindste ved disse tegn. Hvis du har mulighed for at skanne opgaven ind i en fil så gør det. Hvis du allerede har opgaven i en fil så brug den. og læg det ind på portalen.


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16 - #17

Jeg har også svært ved at se, præcist hvad der sker i dit opgave-dokument. Måske du bruger særlige skrifttyper, som vi ikke har adgang til? Hvis du ikke mener krydsprodukt ×, men snarere skalarprodukt, skal du bruge symbolet for skalarprodukt • . Men i #11 antydede du, at x og y er koordinater for vektoren. Det er vel ikke så underligt, at forvirringen her er ved at være total.

#0 #18 - Måske du kan prøve igen at formulere præcist hvad du har som udgangspunkt, hvad der vektorer, og hvad der er skalarer i dine udtryk.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.