Dansk

Mundtlig fremstilling

06. marts 2010 af sarah0 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvem kan fortælle mig hvad de fem punkter betyder? Jeg skal fremlægge om et emne. hvor jeg skal bruge de fem punkter men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det, jeg forstår ikke de fem punkter.

Indenfor den klassiske retorik, arbejder man med 5 punkter, når det drejer som om at holde en tale:

1. Inventio = hvad vil jeg sige

2. Dispositio = hvordan skal jeg ordne stoffet?

3. Elocutio = hvordan skal jeg formulere det?

4. Memoria = hvordan skal jeg huske det?

5. Actio = hvordan skal jeg fremføre det?
 

 Hvordan skal jeg gøre detttttt? :-(


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2010 af MissEsra (Slettet)

den første del skal du vist gøre rede for sig selv om hvad du skal sige og hvad du ikke skal sige altså samle oplysninger. Dernæst i dospositio som du siger det hedder, skal du kunne sætte dine oplysninger sammen. Jeg tror faktisk du skal lave en disposition, med ganske korte stikord til din mundtlige fremlæggelse. Hermed er du automatisk inde i punkt 3. Du tager hensyn til hvordan du skal formulere dine sætninger, hvilke ord du må bruge, og hvilke du ikke må, fx, er din hensigt at lyde kritisk eller ej? alt efter det skal du have et nøje gennemtænkt ordvalg. Men når du gør dette skal du som punkt 4. være sikker på at du husker det, altså det nytter ikke noget at skrive super geniale ord hvis du alligevel ikke husker hvad de betyder. Så gør det endelig på dit eget niveau, og vær ikke bange for det. Når alt det materielle er ordnet skal du som i punkt 5 bestemme hvordan du skal fremlægge dit arbejde. Om du evt. skal bruge en plakat til yderligere opmærksomhed? Eller om du skal stå op eller om du skal side ned? Men frem for alt skal du huske og tale enkelt, langsomt og tydeligt. Vær så sikker på det du det siger så du uheldigvis ikke modsiger dig selv hvis din lærer skulle stille dig et spørgsmål.

Held og lykke ;) Lad være stress, det når du ingen veje med ;) Stol på dig selv, og strål af selvtillid så din lærer tænker wauw :D


Svar #2
11. marts 2010 af sarah0 (Slettet)

Mange tak til dig :-)


Skriv et svar til: Mundtlig fremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.