Fysik

Finde hypotenusen? Kendte vinkler men ukendte kateter

09. marts 2010 af Ankl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey allesammen

Jeg sidder med min SRO, som er en opgave hvor matematik (A) og Fysik (B) er kombineret.

Og jeg skal bestemme hypotenusen i en retvinklet trekant, men har ingen mål på mine kateter har dog mine vinkler A = 50o, B = 40og C = 90o.

Nogle som kan hjælpe mig...?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kan ikke bestemme siderne ud fra vinklerne alene. Du skal kende mindst eet længdemål for at bestemme længder.


Svar #2
09. marts 2010 af Ankl (Slettet)

Nej, sidder og og river mig i håret efter en løsning... Men mente heller ikke det er muligt...

- Det er en opgave med vektorer, og kan simpelhen ikke greje den :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Måske du kender tilstrækkeligt i en vektor til at bestemme nogle længder?


Svar #4
09. marts 2010 af Ankl (Slettet)

Hmm, har også tænkt tanken. Men kan ikke lige se lys for enden af tunellen igennem den tankegang...

Skal finde den ukendte masses vægt... Og har arbejdet med cos og sin i tidligere opgaver, så tænkte at det nok er lidt alla samme fremgangsmåde...?

P.S vedhæftet bilag, så du kan se opgaven

Vedhæftet fil:Bilag 2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Kald massen på154,5g for m1, massen på 99,5g for m2, og den ukendte masse for m. Lad den skrå snor, der er forbundet med m2 danne vinklen θ med vandret. Det fremgår af din forklaring, at de skrå snore danner en ret vinkel med hinanden. Den anden skrå snor danner da vinklen 90o-θ med vandret. Vi kan nu opstille følgende for kræfterne i ligevægt i et koordinatsystem med x-akse langs vandret, og y-akse lodret, positiv opad:

m1(0, -1) + m(-cos(90o-θ), sin(90o-θ)) + m2(cosθ, sinθ) = (0, 0) , hvoraf vi får ligningerne

-m sinθ + m2 cosθ = 0

-m1 + m cosθ + m2 sinθ = 0

Heraf fås

m = m2 cosθ / sinθ , der indsat i den anden ligning giver

-m1 +m2 cos2θ / sinθ + m2 sinθ = 0 , hvoraf

sinθ = m2/m1 og dermed

m = m1 cosθ = m1 √(1-m22/m12) = √(m12 - m22) = 118,195g


Svar #6
10. marts 2010 af Ankl (Slettet)

Kan desværre ikke helt følge din tankegang, i det eksempel du forklarer. Så håber du kan forklare det mere simpelt. Evt. lave det i et word-dokument, så det er mere overskueligt for mig..?

Men i knudepunktet, er der ingen af vinklerne som er 90o. Men kan man bruge den snor, du kalder m2, som en af siderne i en trekant, også måle vinklen også lave snoren m om til en side. Sådanne at man laver en trekant i "rummet" imellem snor m og m2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg blev så vildledt af oplysningerne i #0.

Kald nu den spidse vinkel, som m-snoren danner for ψ og den spidse vinkel, som m2-snoren danner for θ . Så har vi (idet vi undlader at skrive den fælles faktor g hele tiden):

m(cos(π-ψ), sin(π-ψ)) + m2(cosθ, sinθ) + m1(0, -1) = (0, 0) , og deraf de to ligninger

- m cosψ + m2 cosθ = 0

m sinψ + m2 sinθ - m1 = 0 , eller

m cosψ = m2 cosθ

m sinψ = m1 - m2 sinθ .

Heraf fås

m2 = m12 + m22 -2m1m2 sinθ .

Hvis man kan måle den ene vinkel θ ved m2-snoren, kan den ukendte masse m bestemmes.


Svar #8
10. marts 2010 af Ankl (Slettet)

OK, mange tak for dit svar! :D

- Jeg vil sidde og arbejde lidt videre på ideeen, så vil sige mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Finde hypotenusen? Kendte vinkler men ukendte kateter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.