Fysik

hjælp til energi og varme

10. marts 2010 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Mange haveejere udrydder ukrudt ved brug af vanddamp, der har temperaturen . Herved ødelægges ukrudtets cellestruktur, og det får planterne til at udtørre. Ukrudtsdamperen indeholder en vandbeholder med et elektrisk varmelegeme, som automatisk slukker, når der kun lige er vand nok tilbage til at dække varmelegemet.

Tekniske data:
Vandindhold 1,5 liter
Spænding 230 V
Effekt 2,2 kW
Opvarmningstid ca. 4 min
Behandlingstid ca. 20 min


En ukrudtsdamper er tændt i 24 minutter.

a) Beregn, hvor meget energi ukrudtsdamperen omsætter i dette tidsrum.

Fra starten var ukrudtsdamperen fyldt med vand men temperaturen 15 °. I løbet af de 24 minutter opvarmes alt vandet til kogepunktet, og en stor del af vandet fordamper.

b) Beregn massen af det vand der fordamper. Gør herunder rede for relevante antagelser.

Håber jeg kan få lidt hjælp, da det driller mig.

På forhånd mange tak. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2010 af mathon

opvarmningen
kræver

               a)   E = (2,2 kW)·((24/60) h) = 0,88 kWh = (0,88 kWh)·(3600 kJ/kWh) = 3168 kJ

                     Q = m·c·ΔT = (1,5 kg)·(4,186 kJ/(kg·K))·((100-15) K)= 533,715 kJ

               b)   Efordampning = m·L = (3168 kJ) - (533,715 kJ) = 2634,29 kJ

                     m = (2634,29 kJ)/(2260 kJ/kg) = 1,16561 kg

                   
................

der er set helt bort fra varmetab til omgivelserne
 


Svar #2
10. marts 2010 af Magnus22 (Slettet)

hvis 3168 kJ er hvor meget energi ukrudtbrænderen omsætter og 1,16561 kg er massen af det vand som er fordampet, hvad er Q så?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2010 af mathon

           Q = indre energiforøgelse af vandet ved opvarmning fra 15 til 100 grader


Skriv et svar til: hjælp til energi og varme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.