Fysik
Grænsevinkel for lys
16. februar 2005 af
cozkw (Slettet)
Jeg har problemer med en opgave der lyder som følger:
---
Brydningsforholdet for glas er ca. 1,5. Udregn grænsevinklen for lys, der går fra glas til luft.
---
Jeg har kigget i min Naturfagsbog, men jeg forstår det ikke. Nogle der kan hjælpe mig med en formel eller hvad man skal bruge?
---
Brydningsforholdet for glas er ca. 1,5. Udregn grænsevinklen for lys, der går fra glas til luft.
---
Jeg har kigget i min Naturfagsbog, men jeg forstår det ikke. Nogle der kan hjælpe mig med en formel eller hvad man skal bruge?
Svar #1
16. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
cozkw:
Du skal have fat i refraktionsloven (brydningsloven), hvis formelle indhold er;
n1*sin(i) = n2*sin(b)
n1,n2: absolutte brydningsindekser for medierne, hvori lyset udbredes.
i,b: indfaldsvinkel, hhv. brydningsvinkel ved overgang fra medium 1 til medium 2.
n1 = 1.50 (glas)
n2 = 1.00 (atmosfærisk luft)
Til grænsevinklen - også kaldet den kritiske indfaldsvinkel for totalrefleksion - svarer b = 90deg. Idet sin(90deg) = 1, giver (1) i dette tilfælde, at
sin(i_k) = n2/n1
hvor vi i stedet for i betegner indfaldsvinklen med i_k (kritisk vinkel). Regner du korrekt, skulle du gerne få
i_k = 41.81..deg
//Singularity
Du skal have fat i refraktionsloven (brydningsloven), hvis formelle indhold er;
n1*sin(i) = n2*sin(b)
n1,n2: absolutte brydningsindekser for medierne, hvori lyset udbredes.
i,b: indfaldsvinkel, hhv. brydningsvinkel ved overgang fra medium 1 til medium 2.
n1 = 1.50 (glas)
n2 = 1.00 (atmosfærisk luft)
Til grænsevinklen - også kaldet den kritiske indfaldsvinkel for totalrefleksion - svarer b = 90deg. Idet sin(90deg) = 1, giver (1) i dette tilfælde, at
sin(i_k) = n2/n1
hvor vi i stedet for i betegner indfaldsvinklen med i_k (kritisk vinkel). Regner du korrekt, skulle du gerne få
i_k = 41.81..deg
//Singularity
Svar #2
17. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#1: Hmm...(1) skulle være en henvisning til ligningen
n1*sin(i) = n2*sin(b)
//Singularity
n1*sin(i) = n2*sin(b)
//Singularity
Svar #6
18. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#5: _ er blot en underscore for at markere, at teksten skal sænkes. Andet er der sådan set ikke i det.
//Singularity
//Singularity
Skriv et svar til: Grænsevinkel for lys
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
