Fysik

Friktionskoefficient

11. marts 2010 af Lucretia (Slettet)

Hej

Har siddet med nedenstående opgave, men har haft svært ved at løse den - håber der nogen der kan hjælpe?

En skiløber er med til at teste nye former for smøring af ski. Med en ny ’supervoks’ erfarer skiløberen, at hun har konstant fart ned ad en bakke dækket med nyfalden sne. Bakken har en hældning på 30 grader med vandret. Hvad er friktionskoefficienten mellem skiene smurt med supervoks og sneen?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2010 af Jmjohansen (Slettet)

Hvis du ser bort fra vindmodstanden, så ved du at tyngdekraftens træk alene får systemet i ligevægt. Så find normal kraften, der er tyngdekraftens kraftkomposant ortogonalt på skibakken. Derefter finder du tyngekraftens kraft komposant i skibakkens retning, den kraft må modsvare gnidningskraften da systemet er i ligevægt. Så finder du gnidningskoefficienten som forholdet mellem gnidningskraft og normalkraft.


Svar #2
11. marts 2010 af Lucretia (Slettet)

Men hvordan finder jeg normalkraften når jeg ikke kender skiløberens masse?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2010 af jnl123

acceleration = 0, derfor lige stor kraft i begge retninger:

Fs = m*g*sin(30)

Formel for friktionskraft:

Fs = my*n

Normalkraften er:

n = m*g*cos(30)

Derfor:

Fs = my*m*g*cos(30) = m*g*sin(30)            =>       my = (m*g*sin(30)) / (m*g*cos(30)) = sin(30)/cos(30) = tan(30)


Svar #4
11. marts 2010 af Lucretia (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :)

Hvad står Fs for?


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2010 af jnl123

Fs er friktionskraften. Husk i øvrigt det er cos og sin til 30 grader = 2*Pi*30/360 = Pi/6 rad.

Resultatet bliver: my = 0,577735

:)


Svar #6
11. marts 2010 af Lucretia (Slettet)

Jep regnede det lige efter og fik det samme - tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Friktionskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.