Matematik

Bestem arealet af denne trekant når ... ?

12. marts 2010 af knudsen1 (Slettet)

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den retvinklede trekant OPQ har katetelængderne x og f(x), så trekantens areal er

A = 1/2 x f(x) .

a) Indsæt udtrykket for f(x) og bestem A som funktion af x. Beregn A(1), arealet for x = 1.

b) Find ekstrema for funktionen A(x) , dvs. løs ligningen A'(x) = 0 i intervallet ]0, 4[.


Svar #2
12. marts 2010 af knudsen1 (Slettet)

hmm vil det først sige at jeg skal sige f(1) for at få f(x), som er min højde, dvs f(1) = 5 og derefter gange det resultat med 1, da vi får afvide at x = 1, og derefter gange med en halv, eller er jeg helt på sidesporet? og når jeg skal udtrykke det siger jeg: A(x)=f(x)*0.5*x ikke? og derefter sætter jeg det ind i en graf (TI) og finder toppunktet mellem intervallet 0-4, jeg får dette punkt 4,64? er det så y 64 der er resultatet eller?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du har det generelle udtryk for arealet A(x) som funktion af x som angivet i #1. I det sætter du x = 1 for at finde A(1), altså

A(1) = 1/2 •1•f(1) .

Nu er f(x) = -x2 + 4x . Du skal ikke sætte noget som helst ind i en lommeregner. Du skal finde ekstrema for funktionen A(x), dvs du skal finde nulpunkter for A'(x) . Bemærk, at A(x) ikke er et andetgradspolynomium, så det drejer sig ikke om at finde toppunkt, men derimod om at finde rødder i A'(x), som er et andetgradspolynomium.

Jeg finder maksimumspunktet til x = 8/3 .


Svar #4
13. marts 2010 af knudsen1 (Slettet)

Jeg får ved hjælp af TI

x = 0 og x = -2,6666, som du også skriver, men forstår ikke hvorfor jeg får minus:S?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Måske du har tastet -A'(x) ind. Vi har

A(x) = 1/2 x (-x2 + 4x) = 1/2 x2 (4 - x) , og dermed

A'(x) = x (4 - x) - 1/2 x2 = -3/2 x2 + 4x = x (4 - 3/2 x) ,

som via nulreglen har rødderne x = 0 eller x = 8/3 . Kun x = 8/3 er i intervallet ]0, 4[ .

Men jeg kan nu ikke se, hvad du skal bruge lommeregner til.


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. marts 2011 af tusindtakforhjælpen (Slettet)

Det giver jo ingen mening, at A(x) = ½x(-x^2+4x) kan blive til ½x^2 (4-x). Hvis du på denne måde ganger parentesen ud, kommer den jo til at hedde: A(x) = 2x^2-x^3???


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er da helt korrekt, at

A(x) = (1/2)·x·(-x2 +4x) = (1/2)·x2·(-x +4) = (1/2)·x2·(4 -x) = 2·x2 - (1/2)·x3 ,

men ikke   2·x2 - x3 , som du skriver. Hvad er det, du ikke forstår her?


Skriv et svar til: Bestem arealet af denne trekant når ... ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.