Fysik

Halveringstykkelsen for bly

14. marts 2010 af Proprium (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg sidder med en fysik rapport vedrørende halveringstykkelsen for bly, men pludselig blev jeg helt i tvivl. Jeg ved, at tælletallet aftager eksponentielt med den tilbagelagte vejlængde gennem materialet (her bly) - dette udtrykkes:

T = T0 · (1/2)x/x½ (1)

Når jeg så tegner en graf i Excel, får jeg en ligning på formen:

y = b · e-kx (2)

Jeg ved godt, at der også her er tale om eksponentiel funktion, men hvordan kobler jeg 1 sammen med 2? Der er jo en sammenhæng mellem de to funktioner, men hvordan viser jeg den?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2010 af peter lind

b=T0, e-kx = e(-k*x½)x/x½ = (e-k*x½)^x/x½


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2010 af mathon

eller skrevet

                 T = To·(1/2)x/X½ = To·((1/2)1/X½)x = To·(e-k)x  og k>0

                 (1/2)1/X½ = e-k

                 ln(1/2)·1/X½ = -k

                 -ln(2)/X½ = -k

                 k = ln(2)/X½


Svar #3
15. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Mange tak.


Skriv et svar til: Halveringstykkelsen for bly

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.