Religion

Nietzsches filosofi

15. marts 2010 af Tinski (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan er Nietzsches idéer anderledes end de foregående accepterede opfattelser? 


Brugbart svar (3)

Svar #1
16. marts 2010 af Cedric (Slettet)

Hvad mener du med 'de foregående accepterede opfattelser'? 


Svar #2
16. marts 2010 af Tinski (Slettet)

#1 altså hvad er anderledes i Nietzsches filosofi i forhold til det man troede på før? Hvad ved Nietzsches filosofi adskiller sig fra historien?


Brugbart svar (6)

Svar #3
16. marts 2010 af Cedric (Slettet)

Darwin baner vej for Nietzsche. Kort tid efter Arternes Oprindelse udkommer, begynder Nietzshes forfatterskab for alvor at tage form. Det er vigtigt at huske, at man i 1800 tallet stadig var stærkt påvirket af en katolsk tro, hvor man stadig er af den opfattelse, at Gud har skabt mennesket. Det Nietzsche gør er, at han tager udgangspunkt i Darwins naturalisme, og hæfter samtidig et yderst stærkt anti-religiøst syn på sine udgivelser. Darwin skabte virak "bare" med sin kritik af vores oprindelse, forstil dig så alt det kaos, Nietzsche har skabt med bøger så som  Thus Spoke Zarathustra og The Antichrist. Han sagde det mange tænkte, men ikke turde sige, bare med en uhyggelig stærk force og provokation.


Svar #4
16. marts 2010 af Tinski (Slettet)

Hvordan kan man så lede "Det gale menneske" ind i dette? :$


Brugbart svar (5)

Svar #5
16. marts 2010 af Exupery (Slettet)

Nietzsche og Darwin (og egentlig også Freud) var de første virkelige fortalere for det naturalistiske menneskesyn.


Brugbart svar (3)

Svar #6
25. marts 2010 af chr2507 (Slettet)

 Nietzsche filosofi må for alt i verden ikke karakteriseres som gennemgående naturalistisk! Nietzsche afskyede på mange på videnskaben og dermed specielt naturvidenskaben som udtryk for efterrationalisering og som sådan en ny religion man fulgte blindt istedet for kristendommen. Dertil skal det dog siges at han tog udgangspunkt i det antropocentrisk samfund det ubenægteligt stammer fra den fornuftstanke (og for den sags skyld og positivisme) der gennemsyrede det moderne samfund. Så Nietzsche står med sin filosofi lidt med et ben i hver lejr, hvilket gør ham så spændende


Brugbart svar (6)

Svar #7
26. marts 2010 af mathias-s (Slettet)

Naturalisme: en livsanskuelse der er baseret på at der ikke findes noget højere end det der kan sanses, hvorfor naturen udgør hele virkeligheden (Politikens Store Ordbog)

Nietzsche er i høj grad naturalist - Han kritiserer netop kristendommens nedprioritering af det jordiske liv og opprioritering af det hinsides.

Han fokuserer på menneskets instinkter og dyriske drivkræfter.

Sættes også som naturalist her:

http://fagweb.vuckolding.dk/ah/Filosofi/menneskesynoversigt.htm


Brugbart svar (3)

Svar #8
26. marts 2010 af chr2507 (Slettet)

 ja, hans filosofi tager udgangspunkt i det naturalistiske verdensyn - men man har ikke sans for nuancen i hans forfatterskab hvis man kalder mandens filosofi for naturalistisk, den retter sig jo på mange punkter netop mod kristendomens moral som forloren som mod videnskab som blindhed overfordet umulige i at gengive noget objekt, altså er (natur)videnskab altså ifølge Nietzsche blot eksempler på efterrationalisering. 

SÅ JA, han tager udgang i det naturalistiske og antropocentriske verdenssyn, men manden afskyede jo det naivistiske synspunkt at man kunne forklare filosofiske emner udfra naturvidenskaben, hvor i mod naturalisten jo netop vil mene at filosofien og naturvidenskaben former et continuum. 

Så ja, måske naturalistisk menneskesyn i det hans udspringer af en naturalistisk tid, men hans filosofi peger (til dels) i en helt anden retning!


Brugbart svar (4)

Svar #9
26. marts 2010 af Nocturnal (Slettet)

 Lyt til de andre, chr2507 har lidt at lære om Nietzsche endnu. Gå efter "brugbart svar" knapperne, de er altid gode at følge. Håber du kan bruge de ellers meget gode svar i tråden.

 - Jan.


Brugbart svar (2)

Svar #10
26. marts 2010 af chr2507 (Slettet)

 Hvor vidt vil du i så fald argumentere for at Nietzsche er naturalist? Kunne fra starten have ønsket mig den slags konstruktive kritik frem for fjendtlig retorik.

Mvh

Cezeus


Skriv et svar til: Nietzsches filosofi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.