Matematik

Parabler?

17. marts 2010 af Stella Lilja (Slettet)

Opgave:

Find en parabel der skærer denne parabel 2x2-12x+18=y ved x=1 og x=5
 

Er der nogen der har en ide om hvilken metode man skal bruge? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt x=1 og x=5 i den givne parabel, så får du to punkter, hvorigennem den søgte parabel skal gå. Der er uendeligt mange parabler gennem de to punkter; du skal blot vælge en af dem, der er forskellig fra den givne parabel.


Svar #2
17. marts 2010 af Stella Lilja (Slettet)

 Jeg får punkterne 1,8 og 5,8 ? skal jeg så lave en andengradsligning ud af dette?


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal lave en parabel, der går gennem de to punkter. Du ved, at

f(x) = (x-1)(x-5) = x2- 6x + 5

er en parabel, der har rødderne x = 1 eller x = 5. Den går altså gennem (1, 0) og (5, 0). Derfor må parabelen

g(x) = f(x) + 8 = x2 - 6x + 13

gå gennem punkterne (1, 8) og (5, 8) , og denne forskrift er forskellig fra forskriften for den oprindelige parabel, så

g(x) = x2 - 6x + 13

er altså forskriften for en parabel, der skærer den oprindelige parabel i de ønskede punkter (1, 8) og (5, 8) .


Svar #4
18. marts 2010 af Stella Lilja (Slettet)

Okay, det er på den form man skal finde parablen, super tak. 


Svar #5
18. marts 2010 af Stella Lilja (Slettet)

Tusind tak forstår det nu :)


Skriv et svar til: Parabler?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.