Andre fag
Matematik har brug for hjælp til en mærkelig opgave
02. juni 2003 af
SP anonym (Slettet)
Hej jeg står og mangler hjælp til denne opgave, er der en der er sød og regne den for mig:
PCB koncentrationer i ørreder
PCB er et giftstof, der engang blev sprøjtet ud for at bekæmpe myg. Det ophobes i organismernes fedtvæv, som f.eks. hjerne, nerver, depoter og modermælk. Halveringstiden er 50-125 døgn.
Koncentrationen af polyclorineret befenyl (PCB) blev målt i ørreder i Cayuga Lake, NY i 1972. Da det er opdrættede ørreder er alderen kendt (år). Fisken blev hakket og 5 g af kødet blev analyseret. PCB blev målt i parts per million (ppm) ved kromatografi.
Datasæt:
Alder PCB Alder PCB
1 0,6 6 3,4
1 1,6 6 9,7
1 0,5 6 8,6
1 1,2 7 4
2 2 7 5,5
2 1,3 7 10,5
2 2,5 8 17,5
3 2,2 8 13,4
3 2,4 8 4,5
3 1,2 9 30,4
4 3,5 11 12,4
4 4,1 12 13,4
4 5,1 12 26,2
5 5,7 12 7,4
PCB skal omregnes til log(PCB) og senere til log(PCB)+1
Opgave:
v Lav en skitse af de oprindelige data ovenfor (før omregning med logaritmer). Hvorfor er det ikke så godt at lave en lineær regression direkte med PCB som funktion af alder? Ser det bedre ud, når man plotter log(PCB) mod alderen?
v Når punkterne skal plottes ind på logaritmisk eller dobbeltlogaritmisk papir, skal man afsætte log(PCB)+1 i stedet for log(PCB). Hvorfor er man nødt til at lægge noget til? (størrelsen, altså 1-tallet, skal I ikke spekulere på. Det har jeg fundet ved en mere avanceret metode).
Opskriv den bedste model log(PCB)= ____________. Hvis det er svært at udvælge en bedste model, så skriv to modeller.
PCB koncentrationer i ørreder
PCB er et giftstof, der engang blev sprøjtet ud for at bekæmpe myg. Det ophobes i organismernes fedtvæv, som f.eks. hjerne, nerver, depoter og modermælk. Halveringstiden er 50-125 døgn.
Koncentrationen af polyclorineret befenyl (PCB) blev målt i ørreder i Cayuga Lake, NY i 1972. Da det er opdrættede ørreder er alderen kendt (år). Fisken blev hakket og 5 g af kødet blev analyseret. PCB blev målt i parts per million (ppm) ved kromatografi.
Datasæt:
Alder PCB Alder PCB
1 0,6 6 3,4
1 1,6 6 9,7
1 0,5 6 8,6
1 1,2 7 4
2 2 7 5,5
2 1,3 7 10,5
2 2,5 8 17,5
3 2,2 8 13,4
3 2,4 8 4,5
3 1,2 9 30,4
4 3,5 11 12,4
4 4,1 12 13,4
4 5,1 12 26,2
5 5,7 12 7,4
PCB skal omregnes til log(PCB) og senere til log(PCB)+1
Opgave:
v Lav en skitse af de oprindelige data ovenfor (før omregning med logaritmer). Hvorfor er det ikke så godt at lave en lineær regression direkte med PCB som funktion af alder? Ser det bedre ud, når man plotter log(PCB) mod alderen?
v Når punkterne skal plottes ind på logaritmisk eller dobbeltlogaritmisk papir, skal man afsætte log(PCB)+1 i stedet for log(PCB). Hvorfor er man nødt til at lægge noget til? (størrelsen, altså 1-tallet, skal I ikke spekulere på. Det har jeg fundet ved en mere avanceret metode).
Opskriv den bedste model log(PCB)= ____________. Hvis det er svært at udvælge en bedste model, så skriv to modeller.
Svar #3
03. juni 2003 af 404error (Slettet)
Men hvis data er i ppm, så vil det vel være naturligt at anvende logit-transformation. I så fald:
log(p/(1-p)) = log p - log(1-p).
Når p er lille er dette ca. log p.
log(p/(1-p)) = log p - log(1-p).
Når p er lille er dette ca. log p.
Skriv et svar til: Matematik har brug for hjælp til en mærkelig opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
