Fysik

En Oktav

24. marts 2010 af andre16 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En tone med dobbelt så stor frekvens som en anden siges at liigge en oktan over.

på et klaver inddeles en oktav i tolv frekvensspring, der hver svarer til en halvtone.

springene svarer til den samme faktor, så for at komme fra frekvensen af den ene halvtone til den næste skal der ganges med samme faktor.

Faktoren bliver 12kvadratrod 2 forklar dette.

Lidt hjælp ville være super :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Et bestemt tonetrin, altså et trin mellem to toner, svarer til et bestemt forhold mellem de to toners frekvenser. I tolvtone skalaen skal hver halvtone fornemmes som det samme tonetrin, så for at komme fra grundtone til tonen 1 oktav over skal vi gennem den samme faktor 12 gange for at komme til den dobbelte frekvens. Faktoren i hvert skridt bliver da bestem af

F12 = 2 , eller

F = 21/12 = 12√2 = 1,059463

der kaldes den tolvte rod af 2 .


Svar #2
24. marts 2010 af andre16 (Slettet)

TAK! :)


Skriv et svar til: En Oktav

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.