Fysik

induktion og transformation

26. marts 2010 af AnneSofieh (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hej nogen der kender sider på nettet om emnerne?

så please svar, har virkelig brug for hjælp...

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2010 af mathon

induktion
                   når et magnetfelt varierer tidsmæssigt i en spole, induceres en vekselspænding
                   mellem spolens bøsninger.

                  spændingens størrelse
                  afhænger af
                                                antal vindinger
                                                det roterende magnetfelts relative hastighed
                                                magnetfeltets styrke
                                                spolekernens materiale
                                                (spolens tværsnitsareal, hvilket ikke behandles i folkeskolen)

                  Ueff = Umax/√(2)

transformation
                  Up·Ip = Us·Is

                  Us/Up = Ns/Np = Ip/Is ⇔ Is = (Np/Ns)·Ip

                  Ptab = R·I2 hvorfor I ønskes så lille som muligt ved transport over store afstande

           uden transformer Ptab = R·Ip2

           med transformer Ptab = R·((Np/Ns)·Ip)2 = ((Np/Ns))2·R·Ip2

hvis Ns>>Np opnås et ret begrænset effekttab ved transporten af el-energien

.......................

U spænding i Volt
I strømstyrke i Ampére
R modstand i Ohm
P effekt i Watt
N vindingstal
 

indices p og s for primær, sekundær
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. april 2010 af mathon

ved el-energioverførsel drejer det sig således om at mindske den fra værket udgående strøm mest muligt
dvs.
         at skabe lavstrøm
det kan ikke lade sig gøre uden samtidig at skabe højspænding

enhver ingeniør med sin faglige stolthed i behold
vil ikke fortælle sig ansat
            som     lavstrøms-ansvarlig
men
            som højspændings-ansvarlig

Der er - årsagen ufortalt - tradition for at tale om højspænding frem for lavstrøm.


Svar #3
03. april 2010 af AnneSofieh (Slettet)

okay tak :)


Skriv et svar til: induktion og transformation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.