Fysik

Energitab på pendulsving

02. april 2010 af tomfoolery (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lavet et forsøg, hvor vi har bundet en vandflaske i en snor, og så ladet den svinge frem og tilbage. Vi brugte en vandflaske så det var nemt at regulere vægten af "loddet" (altså den vægt der hang i snoren) vi havde følgende vægte:

0,52kg - 0,47kg- 0,42kg - 0,37kg - 0,32kg - 0,27kg - 0,22kg

Hver af de forskellige vægte lod vi svinge 5 gange. Vi målte så hvor højt flasken kom hvor gang, for så at kunne udregne den potentielle energi. Hver vægt fik så følgende energitab, og procentvis energitab:

0,52kg = 0,51J = 15,38%
0,47kg = 0,48J = 16,11%

0,42kg = 0,45J = 16,65%

0,37kg = 0,42J = 17,68%

0,32kg = 0,37J = 17,85%
0,27kg = 0,35J = 20,19%

0,22kg = 0,30J = 21,57%

Mit spørgsmål er så, kan det passe, at jo mindre objektet vejer (her flasken) jo større energitab vil der være?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Energien er proportionel med massen (½mv2 og mgh), så jo større masse, desto større energi.


Svar #2
02. april 2010 af tomfoolery (Slettet)

Ja det ved jeg, men det var nu mere, om energitabet blev større, når massen blev mindre? (kan godt være du har skrevet det, men forstod det ikke lige helt :p)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

forstår jeg det sådan, at I brugte en flaske, som i så fyldte med forskellige mængder vand? Der er jo ikke noget energitab, idet Epot+ Ekin er bevaret. Det eventuelle energitab skulle så stamme fra friktion eller snarere fra den bevægelse, der opstår i vandet, som søgte at modvirke bevægelsen.


Svar #4
02. april 2010 af tomfoolery (Slettet)

Ja det var sådan vi gjorde. Ja der burde ikke være noget energitab, men vi ville bare undersøge om der var, og hvor stort det så var. Vi ved at det er vindmodstand og gnidningskraften i snoren der skaber energitabet.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

nej det meste stammer fra vandets turbulens


Svar #6
02. april 2010 af tomfoolery (Slettet)

okay, men hvordan kan det så være, at når der er mindre vand i flasken, skaber det et større energitab?


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Var flasken fastgjort til pendulsnoren nær ved flaskens hals og munding?


Svar #8
04. april 2010 af tomfoolery (Slettet)

ved flaskens hals :/


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

ja så kan der jo også opstå selvsving


Skriv et svar til: Energitab på pendulsving

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.