Matematik

Hjælp

03. april 2010 af ayahj (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej allesammen :D

Håber nogle kan hjælpe mig med denne opgave.

1) Vandforbruget i Luoises familie sættes til 150 liter pr. person pr. døgn. Familien er på4 perseoner. Hvor stor en del af det årlige vandforbrug i Louises familie kan dækkes af den nedbør, som siver til grundvanet????

I opgaven ved vi at der siver 21% af nedbør til grundvanet, og vi ved også at der i deres hus siver nedbøren tilgrundvanet 6,09m3

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2010 af NejTilSvampe

 altså 6,09 kubikmeter nedbør over hvor lang tid?


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2010 af NejTilSvampe

 150 * 4 = 600 liter per døgn

600 * 365 = 219.000 liter per år

219.000 / 1000 = 219 kubikmeter per år

så skal du bare dele 219 kubikmeter per år med hvor mange kubikmeter nedbør der er per år. Men det har du ikke opgivet nogen oplysninger om :S


Svar #3
03. april 2010 af ayahj (Slettet)

nåh jah vi ved også at der siver 29 m3 nedbør er det, det tal jeg skal dele med = 219:29= 7,55 m3????

på forhånd tusind tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2010 af NejTilSvampe

 altså hvad står der præcis? 

er det 29m3 per år ?  tidsenheden er ret vigtig.


Svar #5
03. april 2010 af ayahj (Slettet)

Altså 29 m3 er hvor meget nedbør der siver ned...

men der er et andet sted hvor der står at i Danmark falder der ca. 67 cm nedbør om året??? så tror nok det er det for det er det eneste sted hvor der står om året


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - De 29 m3 pr år er resultatet fra en anden opgave der kørte her på Portalen for 1-2 dage siden, baseret på arealet af familiens parcelhusgrund og den gennemsnitlige årlige nedbør og 21% af nedbøren siver ned til grundvandet.


Svar #7
03. april 2010 af ayahj (Slettet)

nåhh jah det rigtige nok, men så må det nok være 67 cm nedbør om året


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april 2010 af NejTilSvampe

 #7 - nej. Jeg har fundet opgaven på netter her:
 fc-web.supportcenter.dk/[email protected]/matematik/afl/FSA%20maj%202001.pdf

Men du er altså nødt til for efter tiden at skrive hele opgaven ned, ellers er det umuligt at hjælpe dig.

i opgave 3.3 skal du regne ud hvor mange kubikmeter der der falder på parcelhusgrunden per år.

i opgave 3.5 skal du regne ud hvor meget af det der siver ned i grundvandet, og det er 21% af hvad end du får i opgave 3.3.

Når du har fået løsningen til 3.5 så har du det tal som jeg snakkede om at du skulle dele med i Svar #2


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7 - #8

Her er tråden, hvor den første del af opgaven blev behandlet

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=827182

og hvor resultatet var de 21%, der sivede ned til grundvandet, dvs. 29,0 m3


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2010 af NejTilSvampe

 #9 - rettelse 29,0 m3 per år

så løsningen bliver 219.000m3/år / 29m3/år = 7,55  <--enhedsløs

som der også blev skrevet i #3 - men der var mit spørgsmål til det jo også hvad tidsenheden var. I kan vel se at hvis det var 29,0 m3 per dag  var svaret en anden.


Svar #11
03. april 2010 af ayahj (Slettet)

Tusind tak NejTilsvamp og Andersen11 :D

Har faktisk også et andet spørgsmål det er opgave 4,3, ved ik om i har lyst til at hjælpe mig??

Jeg forstår ik rigitg hvad jeg skal lave i 4,3??

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. april 2010 af NejTilSvampe

 #10 - Rettelse:

ups brøken skal naturligvis vende om OG det var kun 219 kubik meter xD

29 / 219 = 0,1324


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 - Ja, det var 29 m3 pr år, som det også fremgår af #9; jeg gav blot et løst referat af resultatet i den anden tråd, som også var startet af opgavestarteren.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Du skal færdiggøre diagrammet. Der er indtegnet forbruget for kl. 9 og kl. 10. Fra stregdiagrammet ser du, at ml kl. 8-9 bruges 18•10 + 17•15 = 180+255 = 435 liter, og mellem kl 9-10 forbruges 7•10 + 7•15 = 175 liter. Ved kl 8 afsættes 0 liter, ved kl 9 afsættes 435 liter, ved kl 10 afsættes 435+175 = 610 liter osv. Du skal så gøre det færdigt.


Svar #15
03. april 2010 af ayahj (Slettet)

okay på den måde TUSIND TAK :D:D:D:D:D


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.