Matematik

Differentialligning

05. april 2010 af isabella12 (Slettet)

Hej

I en opgave står:

Antallet af individer i en bestemt population beskrives ved en funktion P af tiden t, hvor t er angivet i år. Funktionen P er løsning til differentialligningen:

dp/dt = (0,8 - 0,2*t)*P

Jeg har regnet opgaven før.. hvor jeg har skrevet at det er type 5, men det forstår jeg ikke helt nu. Jeg synes at det ligner en type 3..

Nogen der kan forklare??


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg aner ikke, hvad dine typenumre står for. Men du kan løse differentialligningen enkelt, fordi vi kan separere de variable:

dP/P = (0,8 - 0,2t) dt , så

∫dP/P = ∫(0,8 - 0,2t) dt

ln(P) = 0,8t - 0,1t2 + k

P = c e0,8t-0,1t^2


Svar #2
06. april 2010 af isabella12 (Slettet)

#1 det forstår jeg ikke helt.

Altså jeg ved at det er en type 5 som ser sådan ud:

ym + a(x) * y = b(x)

med det ligner jo ikke den der er opgivet i opgaven, altså dp/dt = (0,8 - 0,2*t)*P

kan du forklare udfra det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Hvis ym står for dy/dx, så er din ligning af den form, du angiver her, med b(x) = 0 og a(x) = 0,2x - 0,8 , hvor jeg har brugt x i stedet for t.


Svar #4
06. april 2010 af isabella12 (Slettet)

Spørgsmålet i opgaven er: Bestem en forskrift for P, idet det oplyses, at P(0)=1000.

så det bliver

dp/dt + 0,2t-0,8 * y = 0

og hva så?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Ja, så skal du løse differentialligningen; men det har jeg jo allerede gjort for dig i #1, så der er tilbage kun at bestemme konstanten c, så betingelsen P(0) = 1000 bliver opfyldt.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.