Matematik

Rumfang og resultat i liter?

06. april 2010 af MishKath (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har fået 9. klassernes afgangsprøve i matematik så vi kunne finde ud af hvordan man gør men kan ikke finde ud af det?-_-

Overskriften hedder Kædepumpen og har 7 underpunkter.

Nr.1 er Beregn omkredsen af en cirkel med radius 25 cm. Det har jeg regnet mig frem til er 2 gange pi gange 25cm = 157cm. Er det rigtigt? Så står der "Afstanden mellem kuglernes centre er 25cm. Der er i alt 16 kugler"

Nr.2 er Beregn længden af kæden. Er 25cm gange 16 kugler = 400cm så rigtigt? Nå, men så står der "Når man drejer drivhjulet, bliver der pumpet vand op igenne røret fordi kuglerne lukker så en del af vandet ikke kan løbe tilbage. Kuglerne og røret som kuglerne trækkes igennem har en diameter på 7.6cm"

Nr.3 er Beregn rumfanget af det mellemrum der mellem to kugler i røret og angiv resultatet i liter. jeg ved at man finder det ved at sige g gange 25cm - 1 kugles rumfang og dividere med 1000, men jeg kan ikke finde ud af hvad g er?

Please hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nr 1 er korrekt til 3 betydende cifre.

I nr 2. Er der her ophængt 16 kugler så de danner en kæde? I så fald er det jo diameteren, du skal have fat i for at beregne længden af kuglerne i kæden, altså 50cm gange 16 kugler = 800 cm. Resten af spørgsmålet forstår jeg ikke ud fra din beskrivelse.


Svar #2
06. april 2010 af MishKath (Slettet)

Jo, altså kuglerne hænger på en snor som var enten de der 400cm eller de 800cm. De er drevet rundt af et drivhjul og skal så have vandet med op igen.. Ved ikke om det hjalp?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg forstår bare ikke hvorfor der først tales om kugler med en radius på 25 cm, og så senere i spm. 2 tales der om at trække kuglerne gennem et rør med en diameter på 7,6cm.


Svar #4
06. april 2010 af MishKath (Slettet)

Neeeej øhh.. jeg tror det er drivhjulet der har en radius af 25cm.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Måske du skulle formulere opgaven præcist i sin helhed, så vi ikke skal gætte os til resten.


Svar #6
06. april 2010 af MishKath (Slettet)

Nå ja okay. Men jeg skriver nu bare hvad der står på mine papirer.

Nr.4 er "Hvor stor en procentdel af det vand, der kan være mellem to kugler bliver pumpet op?

Mængden af vand der bliver pumpet op med en kædepumpe afhænger af hvor mange gange drivhjulet bliver drejet rundt.

Den mængde vand som kædepumpen kan pumpe op på at minut kan beskrives med funktionen y=3,1x (y: vandmængde i liter. x: antal omdrejninger i minuttet)"

??


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Hvis du vil have hjælp, skal du formulere opgaven præcist. Er der en tegning, bør du give den også. Skriv hele opgaven. Og angiv de resultater, du selv er kommet frem til.


Svar #8
06. april 2010 af MishKath (Slettet)

Jamen jeg ved ikk hvor jeg finder skitsen?

Men okay hele opgaven? --

På Danfoss Universe findes en kædepumpe. Skitsen viser princippet i en kædepumpe. Drivhjulet har en radius på 25cm.

4.1 Beregn omkredsen af en cirkel med radius 25 cm. 

Afstanden mellem kuglernes centre er 25cm. Der er i alt 16 kugler

4.2 Beregn længden af kæden.

Når man drejer drivhjulet, bliver der pumpet vand op igenne røret fordi kuglerne lukker så en del af vandet ikke kan løbe tilbage. Kuglerne og røret som kuglerne trækkes igennem har en diameter på 7.6cm

4.3 Beregn rumfanget af det mellemrum der mellem to kugler i røret og angiv resultatet i liter.

Noget af vandet vil løbe tilbage i røret. Man regner med at der i praksis vil blive pumpet ca. 0,5 L vand op mellen to kugler.

4.4 Hvor stor en procentdel af det vand, der kan være mellem to kugler bliver pumpet op?

Mængden af vand der bliver pumpet op med en kædepumpe afhænger af hvor mange gange drivhjulet bliver drejet rundt.

Den mængde vand som kædepumpen kan pumpe op på at minut kan beskrives med funktionen y=3,1x (y: vandmængde i liter. x: antal omdrejninger i minuttet)

4.5 Afsæt en passende enhed på y-aksen i koordinatsystemet på svararket(indlagt) og tegn grafen for funktionen.

4.6 Bestem hvor mange omdrejninger der skal foretages for at pumpe 46.5 L vand op.

På en time pumper nogle elever 3 kubikmeter vand op med pumpen.

4.7 Hvor mange omdrejninger har de gennemsnitligt foretaget i minuttet?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skitsen ville jo være rar at have. Men hvis du ikke kan uploade en kopi af skitsen, kan du måske beskrive tegningen?


Svar #10
06. april 2010 af MishKath (Slettet)

Altså den er på Google hvis man søger 9. klasses afgangseksamen matematik 2008. Den er tegnet af Hans Ole Herbst:)


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. april 2011 af Heeeeeeeeeej (Slettet)

jeg sidder også med den opg. men ved ikke hvad jeg skal gøre.... :S


Brugbart svar (3)

Svar #12
02. februar 2012 af Akr98 (Slettet)

Hej :)

Jeg kan ikke finde ud af opg 4,3 og 4,4. Please hjælp mig!

 Når man drejer drivhjulet, bliver der pumpet vand op igenne røret fordi kuglerne lukker så en del af vandet ikke kan løbe tilbage. Kuglerne og røret som kuglerne trækkes igennem har en diameter på 7.6cm

4.3 Beregn rumfanget af det mellemrum der mellem to kugler i røret og angiv resultatet i liter.

Noget af vandet vil løbe tilbage i røret. Man regner med at der i praksis vil blive pumpet ca. 0,5 L vand op mellen to kugler.

4.4 Hvor stor en procentdel af det vand, der kan være mellem to kugler bliver pumpet op?

Jeg har et billede af skitsen.


Skriv et svar til: Rumfang og resultat i liter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.