Matematik
Intergralregning! Hjælp, tak!
24. februar 2005 af
Zizmo (Slettet)
Nogen der kan hjælpe mig med en simpel opgave? Jeg skal blot finde omdrejningslegemet.. Burde ikke være så svært, men er gået død i opgaven.
Funktionen hedder:
f(x)=1+ln(x) F(x)=x+xln(x)-x og grænserne hedder e og 1.
Nu skal jeg blot finde omdrejningslegemet.. Nogen der kan hjælpe??
Funktionen hedder:
f(x)=1+ln(x) F(x)=x+xln(x)-x og grænserne hedder e og 1.
Nu skal jeg blot finde omdrejningslegemet.. Nogen der kan hjælpe??
Svar #2
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
Zizmo:
Jeg tolker dit indlæg således, at du skal finde voluminet af omdrejningslegemet, som fremkommer ved at rotere punktmængden
M = {(x,y)E R^2 | 1
omkring x-aksen, idet f: R+ -> R er den ved forskriften
f(x) = 1 + ln(x)
definerede funktion.
___________________________________
Det er velkendt, at dette volumen V kan beregnes som
V = pi*int[f(x)^2 dx]
med de relevante grænser, a og b. I dette tilfælde er a=1 og b=e.
Vi har
f(x)^2 = 1 + ln(x)^2 + 2*ln(x)
Lad mig gennemgå, hvorledes man finder en stamfunktion til ln(x)^2. Stamfunktioner til 1 og 2*ln(x) er lette at finde.
Vi bruger partiel integration;
int[f(x)*g(x)dx] = F(x)*g(x) - int[F(x)*g'(x)dx]
idet vi sætter
f(x) = g(x) = ln(x)
Så er
F(x) = x*ln(x) - x
g'(x) = 1/x
F(x)*g(x) = x*ln(x)^2 - x*ln(x)
F(x)*g'(x) = ln(x) - 1
og dermed
int[F(x)*g'(x)dx] = x*ln(x) - 2x + k
hvor k E R er en integrationskonstant, som dog elimineres, når man udregner det bestemte integral. Så
int[ln(x)^2 dx] = x*ln(x)^2 - 2x*ln(x) + 2x + k
Integrér nu 1 og 2*ln(x) og beregn til sidst V.
//Singularity
Jeg tolker dit indlæg således, at du skal finde voluminet af omdrejningslegemet, som fremkommer ved at rotere punktmængden
M = {(x,y)E R^2 | 1
omkring x-aksen, idet f: R+ -> R er den ved forskriften
f(x) = 1 + ln(x)
definerede funktion.
___________________________________
Det er velkendt, at dette volumen V kan beregnes som
V = pi*int[f(x)^2 dx]
med de relevante grænser, a og b. I dette tilfælde er a=1 og b=e.
Vi har
f(x)^2 = 1 + ln(x)^2 + 2*ln(x)
Lad mig gennemgå, hvorledes man finder en stamfunktion til ln(x)^2. Stamfunktioner til 1 og 2*ln(x) er lette at finde.
Vi bruger partiel integration;
int[f(x)*g(x)dx] = F(x)*g(x) - int[F(x)*g'(x)dx]
idet vi sætter
f(x) = g(x) = ln(x)
Så er
F(x) = x*ln(x) - x
g'(x) = 1/x
F(x)*g(x) = x*ln(x)^2 - x*ln(x)
F(x)*g'(x) = ln(x) - 1
og dermed
int[F(x)*g'(x)dx] = x*ln(x) - 2x + k
hvor k E R er en integrationskonstant, som dog elimineres, når man udregner det bestemte integral. Så
int[ln(x)^2 dx] = x*ln(x)^2 - 2x*ln(x) + 2x + k
Integrér nu 1 og 2*ln(x) og beregn til sidst V.
//Singularity
Svar #3
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)
#1: Enig ;-)
Tja, opgaven er straks mere interessant, hvis man rent faktisk skal vise, hvorledes voluminet beregnes ved hjælp af stamfunktioner og ikke bare bruge grafregneren til at beregne V. Så er det på med vanten og integrér :-)
//Singularity
Tja, opgaven er straks mere interessant, hvis man rent faktisk skal vise, hvorledes voluminet beregnes ved hjælp af stamfunktioner og ikke bare bruge grafregneren til at beregne V. Så er det på med vanten og integrér :-)
//Singularity
Svar #4
25. februar 2005 af Duffy
Pyhaa! Det var godt !
Denne her gang overlod jeg det til
Maple V ... det er ikke lige altid jeg har tid til at bruge knofedt!
[int(Pi*(1+ln(x))^2,x=1..exp(1));]
Denne her er nu også sjov:
http://wims.unice.fr/wims/wims.cgi?session=IM0117935E.2&+lang=en&+module=tool%2Fanalysis%2Ffunction.en
Iøvrigt ca. 13,9378...
Duffy
Denne her gang overlod jeg det til
Maple V ... det er ikke lige altid jeg har tid til at bruge knofedt!
[int(Pi*(1+ln(x))^2,x=1..exp(1));]
Denne her er nu også sjov:
http://wims.unice.fr/wims/wims.cgi?session=IM0117935E.2&+lang=en&+module=tool%2Fanalysis%2Ffunction.en
Iøvrigt ca. 13,9378...
Duffy
Skriv et svar til: Intergralregning! Hjælp, tak!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
