Matematik

er der nogen der vil hjælpe mig med to opgaver?

10. april 2010 af nuursa (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) hvordan finder manregneforskriften for f ( x ) når man får at vide at:

f(-3)=16

f(1)=0

 f(7)=6?

2)en figur (figuren kan ses på vedhæftet fil  - kig på opgave 4) viser grafer for to andengradspolynomier, f og g med regneforskrift ax2 + bx + c

bestem i begge tilfælde fortegnene for a,b,c og d, hvor d er andengradspolynomiets diskriminant?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2010 af byc91 (Slettet)

I opgave 1 skal du bare sætte punkterne ind i Excel og finde tendenslinjen. Tror jeg.


Svar #2
10. april 2010 af nuursa (Slettet)

..


Svar #3
10. april 2010 af nuursa (Slettet)

ja men altså der står at jeg skal udregne regneforskriften?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2010 af ramme2 (Slettet)

en anden metode er potenssammenhængsformlerne vi bruger på niveau mat(hfc) . Går ud fra den også bruges på højere niveauer. 

  a = log(y2/y1) / log(x2/x1)             y1 ,y2,x1,x2 <> 0  

b = y1/ x1a      bemærk at man ikke kan tage logaritmen til 0, for det giver en uendelig lav værdi. . Derfor bruges f(1)=0 ikke som værdier for  x1y1 eller x2,y2

konstanten c kan findes når konstanterne a og b kendes


Svar #5
10. april 2010 af nuursa (Slettet)

okay tak, men du ved tilfældig ikke hvordan man så regner den 1. opgave ud?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Du skal vide noget om, hvilken type funktion, du skal finde forskriften for. Det tyder på, at du skal finde det 2.-gradspolynomium

f(x) = ax2 + bx + c

der har de tre punkter på sin graf. Man kan jo umiddelbart se, at det ikke er en ret linie, eksponentielt voksende funktion eller simpel potensfunktion.

Opg. 2 er vanskelig at løse uden den figur, som du omtaler i opgaveteksten.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2010 af MN-P (Slettet)

Du glemte vist tegningen

Var der ikke også noget mere tekst til opgaverne. Lad os få det hele


Svar #8
10. april 2010 af nuursa (Slettet)

,


Svar #9
10. april 2010 af nuursa (Slettet)

jo jeg vedhæfter den lige (;

Vedhæftet fil:matematik.docx

Svar #10
10. april 2010 af nuursa (Slettet)

og her er hele opgaven.

Vedhæftet fil:1a_MA_hj12.pdf

Svar #11
10. april 2010 af nuursa (Slettet)

kan documentet åbnes?


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. april 2010 af MN-P (Slettet)

OK, så kan man også se at opgave 1 er et andengradspolinomium hvor

f(-3)=16

f(1)=0

f(7)=6

y=ax2+bx+c  indsætes de tre talpar fås følgende tre ligninger med 3 ubekendte

1) 16=a*(-3)2+b*(-3)+c ⇒ 16=9a-3b+c

2) 0=a*1+b*1+c

3)6=49a+7b+c

trækkes 2) fra 1) og fra 3) fås

12) 16=8a-4b ⇒ 4=2a-b

23) 6=48a+6b ⇒ 1=8a+b

lægges disse ligninger sammen fås

5=10a ⇒ a=0,5

1=8*0,5+b ⇒1=4+b ⇒ b=-3

0=a+b+c ⇒ 0=0,5-3+c ⇒ c=2,5

forskrift

y=0,5x2-3x+2,5


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. april 2010 af MN-P (Slettet)

blå kurve
a>0 da dens ben vender opad
c=2 da kurven skærer 2.aksen i 2
d>0 da kurven skærer 1.aksen 2 steder
b/a<0 da kurven er forskudt til højre (toppunkt i -b/2a positiv)
        a>0 ⇒  b<0

prøv selv at se på den røde kurve


Skriv et svar til: er der nogen der vil hjælpe mig med to opgaver?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.