Dansk Historieopgave

HVad er forskellen på analysere og fortolke

12. april 2010 af nesednyk17 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :D Jeg skla skrive en opgave Til ep i HF.

Det er i historie og dansk men har ikke forstået hvad forskellen er på analyse og fortolke?


Brugbart svar (5)

Svar #1
12. april 2010 af backus (Slettet)

Analysen kan ses lidt ligesom at lægge et puslespil, hvor man finder frem til en masse forskellige brikker (analysen), som alle er med til at danne det overordnede, færdige billede (fortolkningen).
 

Når alle brikkerne er samlet, ’hæver’ man sig over dette niveau og fortolker, hvad det overordnede billede forestiller – altså man finder ud af, hvad teksten overordnet handler om, og derved hvad dens tema er.
 

På denne måde bidrager de små brikker (analysen af udvalgte situationer, elementer og citater) alle til det overordnede billede (temaet), som danner baggrunden for fortolkningen.
 

Disse forskellige elementer, der skal analyseres på, kunne være litterære virkemidler såsom: fortælleteknik, synsvinkel, tidsaspekt, karakterer, sprogbrug osv. I nogle tekster er det relevant at kigge på alle de ovennævnte, mens i andre tekster blot nogle få. Opgaveformuleringen udstikker næsten altid nogle helt bestemte elementer, som du skal medtage i din artikel. 
 


Brugbart svar (3)

Svar #2
12. april 2010 af Mimmer1 (Slettet)

Analysen er der hvor man går i dybden og ser om det er skrevet i 1. person om det er jeg fortæller om der er rim og hvis der er hvilke slags rim er det så.

Fortolkning er den måde du tolker den på, det vil sige du skal se teksten i forhold til en ting. Så du skal Skrive hvad du forstår ved den tekst du har læst og så skal man perspektivere til virkeligheden.


Brugbart svar (3)

Svar #3
12. april 2010 af Mimmer1 (Slettet)

Jeg ved ikke lige om det kan hjælpe, men håber jeg da.


Svar #4
12. april 2010 af nesednyk17 (Slettet)

Mange tak :) men hvordan kan det bruges til både dansk og historie delen ? :D


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. marts 2013 af merossss (Slettet)

ved godt det er "lidt" at sætte sådan et svar ud men, måske sidder der nogle med samme spørgsmål. I historie kan du fortolke ved at være kildekritisk, det kan du ved at finde ud af om kilden er troværdig eller og det er en primær eller sekundær kilde, og om det er en førstehåndskilde osv. sådan kan du fortolke i historie


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. marts 2013 af merossss (Slettet)

sent*


Skriv et svar til: HVad er forskellen på analysere og fortolke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.