Matematik

Optimering

14. april 2010 af davidaff (Slettet)

 Hej:) Er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave?

En cylindrisk kagedåse har rumfanget 1000 cm3
Radius er r og højden h(cm). Kagedåsen har et låg, som også er cylindrisk. Låget antages at have samme radius som dåsen. Lågets højde er 1/10 af dåsens. dvs. 0,1 - h. Dåse og låg antages at være fremstillet af samme materiale og med samme tykkelse.

a) Beregn materialeforbruget(målt i cm2) til dåse + låg, udtrykt ved r

b) bestem de optimale dimensioner af dåse + låg, dvs. så materialeforbruget bliver mindst muligt.

Mange tak på forhånd:)
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. april 2010 af peter lind

Overflade af låg og bund er π*r2, overflade  af resten er 2π*r*h


Svar #2
14. april 2010 af davidaff (Slettet)

 Ok mange tak for dit svar, men hvad menes der egentlig helt præcis med materialeforbrug?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. april 2010 af peter lind

Der står at du skal finde materialeforbruget målt i cm2. Det betyder reelt at du skal finde overfladen af dåsen


Svar #4
14. april 2010 af davidaff (Slettet)

 Ok, tak.:) men hvordan skal man så løse b'eren?:)


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. april 2010 af peter lind

Du har endvidere rumfanget af dåse. Da V = π*r2*h, kan du bruge dette til at finde h udtrykt ved r og sætte dette ind i formlen for overfladen. Du har nu overflade udtrykt ved r. Du kan finde optimum for overfladen på sædvanlig måde altså ved at differentiere overfladen og sætte resultatet = 0


Svar #6
14. april 2010 af davidaff (Slettet)

 Ok, mange tak:)

Mit udtryk for V bliver: 1000=pi*r2 * 0,1 * h

og mit udtryk for h bliver således: 10000/pi*r2

Dette sætter jeg så ind i udtrykket for O: O= 2*pi*r*0,1*(10000/pi*r2)= 2000/r

Her får jeg så problemer, for dette udtryk kan ikke differentieres og sættes lig 0:S Har jeg lavet en fejl?


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. april 2010 af peter lind

De 0,1*h er lågets højde ikke højden af dåsen. De 0,1h skal adderes til højden når du beregner overfladearealet; men ikke ved beregning af rumfanget.

Overfladen består også af låg+bund. Du regner kun med den del, der indvolverer højden af dåsen.


Svar #8
14. april 2010 af davidaff (Slettet)

 Ok tak:) nu får jeg dette udtryk, som jeg heller ikke rigtig kan få til at passe: 0=2*pi*r*(1000/pi*r) + h*0,1*pi*r2 = h*pi*r2/10 + 2000


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. april 2010 af peter lind

Du har overflade af låg og bund er π*r2(arealet af en cirkel). Arealet af både låg og bund er så 2*π*r2.

Arealet af overfalden af en cylinder er omkreds*højde = 2π*h. I dette tilfælde betyder højden eksklusiv låg, så det skal adderes til højden altså 2π*(h+0,1*h)

Rumfanget er arealet af bund*højde = π*r2*h eller h = V/(π*r2) sætter du det sammen får du ikke resultatet i #8


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. marts 2011 af Ch1992 (Slettet)

Jeg har fået samme opgave, og jeg prøver at læse denne tråd igennem igen og igen, men jeg fatter det stadig ikke.

For det første.. Hvad betyder "Udtrykt ved r"?

og hvordan ialverden finder man udtrykket for overfladen af dåsen?

O=2*pi*r*h <-- Men det er vel uden toppen og bunden? Så man skal vel plusse A=2(pi*r^2) for at få arealet af toppen og bunden.

Det er det jeg tænker, men det giver bare ingen mening i forhold til det der står i de andre svar?


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. marts 2011 af peter lind

"Udtrykt ved r" betyder at du skal  finde overfladen som funktion af r.

Det er korrekt at du skal addere de 2 overflader, hvad der også står i #9


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. marts 2011 af Ch1992 (Slettet)

Cylinderen+top og bund.(2π*r*h)+(2π*r^2)=o?

Men synes altså ikke det er det der står i 9#. Du har ikke r med i arealet af cylinderen?

h=h+0,1*h <-- og der falder jeg helt af vognen >.<


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. marts 2011 af peter lind

Du har ret i at jeg har lavet en fejl der. Der skal stå 2πr(h+0,1h)


Brugbart svar (1)

Svar #14
05. marts 2011 af Ch1992 (Slettet)

Men hvorfor i alverden skriver du at højden er højden af dåse og låg + låg?


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. marts 2011 af peter lind

Jeg går ud fra at når dåsens højde overhoved omtales, må det betyde at den skal adderes til den angivne højde.


Brugbart svar (1)

Svar #16
05. marts 2011 af Ch1992 (Slettet)

Men når det skal udtrykkes ved r, så må h ikke være der som en variabel. Så det er der man sætter h = 1000/(π*r2) ind for at fjerne h variablen, ikke? Lige være sikker på jeg har forstået det rigtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #17
05. marts 2011 af peter lind

Det er helt rigtig


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.