Fysik

eksperiment - hårtykkelse HJÆLP

16. april 2010 af dancing (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er helt lost for mine resultater giver ikke mening, er der en der kan forklare hvorfor hårtykkelse nr 2 bliver tykkere, når det udregnes end når det bliver målt?

1:
n       a                  x
0     3,3 meter    0,0225 meter
2:
n       a                    x
0     1,32 meter    0,006 meter


Mål til sidst hårets tykkelse med en mikrometerskrue.

Hårtykkelse 1: 0,06 mm
Hårtykkelse 2: 0,003 mm


Behandling af måleresultater:

Benyt formlerne til at beregne hårets tykkelse.

Λ = 661 * 10-9 m
D = hårets tykkelse
A = Længden fra håret til skærmen
X = fra midtpunktet til første mørkestykke
Hårtykkelse 1 (Mette):
(0 * 661*10-9 m + 661*10-9 m/2) * 3,3 m/ 0,0225 m = 0,0000485 m
                                                                                              = 0,0485 mm
Hårtykkelse 2 (Mieke):
(0 * 661*10-9 m + 661*10-9 m/2) * 1,32 m/ 0,006 m = 0,0000727 m
                                                                                               = 0,0727 mm

Sammenlign de to værdier for hårets tykkelse.
1 Målt tykkelse = 0,06 mm
Udregnet tykkelse = 0,0485 mm
2 Målt tykkelse = 0,003 mm
Udregnet tykkelse = 0,0727 mm

1: Måle og udregnet resultat har ikke en lige så stor afvigelse om nr. 2. Det andet resultat passer slet ikke med det vi målte det til?

Muligvis et dumt spørgsmål men ved sgu egentlig ikke hva min lærer vil med det sidste spørgsmål?:

I din rapport skal du på grundlag at teksten i Orbit 2 udlede de anførte formler for mærkesteder,
Samt kommentere afvigelsen mellem de to måleresultater.
 


Skriv et svar til: eksperiment - hårtykkelse HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.