Matematik

Bestemme ligning for linje og finde punkt

20. april 2010 af teentitans (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har en cirkel med centrum C(-2,5) og radius 3kvadratrod5

samt linjen l: y=-1/2x+1

Jeg har bestemt en ligning til cirklen samt afstanden fra C til linjen l

Så får jeg af vide at en linje n går gennem C og står vinkelret på l, og jeg skal bestemme en ligning for n.

Jeg har en normalvektor til n, men så vidt jeg kan se mangler jeg et punkt på n for at kunne bestemme en ligning.. 

Mit spørgsmål: Hvordan finder jeg et punkt på n?

Herefter hedder et spørgsmål: Beregn koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem linjen m og cirklen.. Hvad gør jeg her?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2010 af rexden1

Du har jo punktet C(-2,5) som linjen n går i gennem, dermed har du både normalvektor og punkt til at kunne opskrive din ligning.

Vedr. skæringspunkterne mellem cirkel og linje, kan du evt. isolere y din linje m, og indsætte det i din cirkel for herefter at udregne/reducere og opdage at der fremkommer en 2. grandsligning du skal løse. De fremkomne x-koordinater indsættes så i fx. i din linje m, for at finde y-værdierne.


Svar #2
20. april 2010 af teentitans (Slettet)

 Tak for hjælp med den første, det havde jeg ikke lige tænkt på :)

Hvis min ligning for n hedder 1(x-(-2)) - 1/2(y-5) hvordan kan jeg så isolere y?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2010 af rexden1

Du ganger paranteserne ud:

1x+2-1/2y+2,5 = 0

1x-1/2y+4,5 = 0

-1/2y=-x-4,5

y=-2x+9


Svar #4
20. april 2010 af teentitans (Slettet)

mange tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: Bestemme ligning for linje og finde punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.