Matematik

f(x)=b*x^a

20. april 2010 af archenemy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 6 Funktionen f (x)=b⋅ x^a opfylder, at
f (2)=12 og f (4)=96.


a) Bestem tallene a og b.

Dvs at jeg kender to x og to y-værdier, men jeg ved ikke hvordan jeg skal beregne a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2010 af smukkedivadiva (Slettet)

 Altså først skal du finde a ved formlen: (log(y2)-log(y1) ) / (log(x2)-log(x1))

og derefter vælger du en af de punkter der er opgivet og sætter ind i funktion og dets a-værdi, og isolerer b. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2010 af Proprium (Slettet)

Der gælder, at:

a = (log(y2)-log(y1))/(log(x2)-log(x1))  evt a = (log(y2/y1))/(log(x2/x1))

b = y1/x1a

Indsæt værdierne, og bestem tallene a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt de to sæt værdier til opstilling af de to ligninger

12 = b·2a

96 = b·4a .

Divider den 2. ligning med den første:

(96/12) = 8 = (b·4a)/(b·2a) = (4/2)a = 2a , hvoraf

log(8) = a·log(2) ⇒ a = log(8)/log(2) = 3 . Indsæt dette i den første ligning

12 = b·23 = 8b ⇒ b = 12/8 = 3/2 = 1,5 , så

f(x) = 1,5·x3


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2010 af SuziihShakur (Slettet)

a's formel:          a = ∇x √ (y2/y1)

b's formel:          b = y1/a^x1


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2010 af Proprium (Slettet)

#4 Den går ikke her - husk nemlig, at der her er tale om en potensfunktion. :)


Svar #6
20. april 2010 af archenemy (Slettet)

Jeg får a til 3

og b til 3/2

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2010 af SuziihShakur (Slettet)

undskyld, det overså jeg :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2010 af Proprium (Slettet)

#7 Ikke noget at undskylde for, vi laver alle fejl. :)

#6 Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. april 2010 af mathon

      y2/y1 = (x2/x1)a

      96/12 = (4/2)

       8 = 2a

       23 = 2a

       a = 3

       b = y1/x13 = 12/23 = 12/8 = 3/2

       f(x) = (3/2)·x3


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Ja, se #3, eller #9.


Skriv et svar til: f(x)=b*x^a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.